O munificenta** sursa de informatii, un yesman*** al progresului lexical, editia revizuita si adaugita a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane vine cu 7000 de cuvinte noi care lasa ififlie**** orice critica. In perioada sarbatorilor de iarna, DEX face echipa cu Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane, intr-un pachet de 120 RON.
* otnoşenii, otnosenii, s.f. (Inv.) Raport, comunicat, adresa oficiala. – Din rus. otnosenie.
** munificent,-a, munificenti, -te, adj. (Livr.) Foarte darnic, generos, – Din fr. munificent.
*** yesman, yesmeni, s.m. Persoana care aproba fara discernamant parerea celor din jur; oportunist. [Pr.: – men]. – Cuv. engl.
**** ififliu,- ie, ififlii, adj. (Reg. şi fam.) Care a ramas fara nici un ban, lefter; – Din tc hafifli "usor".
Sub egida Academiei Romane, editia a II-a, revizuita si adaugita a "Dictionarului explicativ al limbii romane" a fost elaborata de un grup de cercetatori de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan – Al. Rosetti". Rezultatul este un dictionar destinat marelui public, in care sunt inregistrate si explicate peste 67.000 de cuvinte utilizate in limba romana contemporana, dar si in operele clasice, cuprinzand de asemenea neologisme, cuvinte populare, regionalisme, arhaisme si termeni apartinand domeniilor de actualitate (informatica, finante, drept, religie, mass-media).
Aceasta editie, fata de cea precedenta, cuprinde peste 7.000 de articole noi (circa o zecime din invetarul lexical al dictionarului), reprezentand punerea de acord a editiei anterioare cu noile norme ortografice, ortoepice, morfologice si de punctuatie ale limbii romane. Noul DEX indica si originea cuvintelor, desi nu este un dictionar etimologic propriu-zis. Este insa cel mai cuprinzator dictionar al limbii romane. Definitiile sunt clare, simple, intr-un limbaj accesibil tuturor, ceea ce contribuie la consultarea dictionarului cu usurinta.
Noutatea adusa de ultima editie reprezinta si o premiera: acest dictionar este primul care marcheaza printr-un semn grafic R toti termenii care reprezinta denumirea oficiala a unor produse, si anume termenii care apartin unor firme comerciale, dar care sunt utilizati ca termeni comuni. DEX a realizat acest lucru in acord cu legislatia internationala privind regimul marcilor inregistrate, dar si cu dictionarele altor limbi.
Pachetul promotional propus de Editura Univers Enciclopedic insumeaza Dictionarul Explicativ al Limbii Romane si Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane, instrumente de lucru necesare si de interes national. Aceasta oferta se adreseaza tuturor celor care au nevoie de informatii si clarificari in legatura cu vocabularul romanesc actual si celor interesati de aplicarea corecta a normelor academice in domeniul ortografiei.
Despre DEX
Dictionarul explicativ al limbii romane (cunoscut mai ales sub abreviera DEX) este cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii romane si singurul aprobat de Academia Romana. A fost editat pentru prima oara in 1975 si de atunci el reprezinta un adevarat best seller al lingvisticii romanesti, fiind cel mai bine vandut dictionar din toate timpurile. Interesul pentru cuvintele
noi intrate in limba romana in ultimele doua decenii a sporit odata cu explozia informationala si cu extinderea mass-mediei, justificand astfel necesitatea reaparitiei periodice a unor astfel de dictionare. In prezent, DEX inregistreaza si explica peste 67.000 de cuvinte, cele mai utilizate in limba romana contemporana si in operele literare clasice, un mare numar de regionalisme, arhaisme si neologisme, precum si termeni si unitati frazeologice noi apartinand unor domenii de actualitate (informatica, finante, drept, religie, mass-media etc.).
Despre DOOM
Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (cunoscut mai ales sub abrevierea DOOM) reprezinta unica sursa de informatii pentru aplicarea corecta a normelor academice in domeniul ortografiei limbii romane. Este singurul dictionar aprobat de Academia Romana şi realizat de Institutul de Lingvistica. DOOM-ul actual cuprinde 62.000 de cuvinte, cu 2.500 mai mult decat prima editie (1982).
"Oferim tuturor celor interesati sa vorbeasca si sa scrie corect limba romana un dictionar in care pot gasi normele limbii literare si formele acceptate in domeniul ortografiei. Este foarte important ca el exista intr-o forma actualizata. Specialistii Institutului de Lingvistica ne propun astazi un dictionar in care aplica in chip coerent normele ortografice si ortoepice" a declarat Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane.
Despre Editura Univers Enciclopedic
Editura Univers Enciclopedic a luat fiinta in anul 1994, promovand pana in prezent o politica editoriala diversificata, primita cu mare interes de publicul cititor, carti cu prezenta obligatorie in orice biblioteca, la un pret accesibil si cu o prezentare grafica de exceptie. Colectiile editate acopera domenii importante: Dictionare si enciclopedii, Filosofie, Psihologie, Initieri, Opere fundamentale, Religie si mitologie, Istorie contemporana, Literatura, Carti pentru copii.
De la aparitia sa, trustul Editura Univers Enciclopedic a incheiat contracte ferme de traduceri si publicare cu case editoriale de prestigiu din Europa: Gallimard, Fayard, P.U.F., Albin Michel, Routlege, Oxford University Press, Randon House. Printre colaboratorii externi se numara si traducatori care au contribuit la aparitia editiilor bilingve, dar si consultanti stiintifici care au oferit deplina legitimitate colectiilor editurii.
* otnoşenii, otnosenii, s.f. (Inv.) Raport, comunicat, adresa oficiala. – Din rus. otnosenie.
** munificent,-a, munificenti, -te, adj. (Livr.) Foarte darnic, generos, – Din fr. munificent.
*** yesman, yesmeni, s.m. Persoana care aproba fara discernamant parerea celor din jur; oportunist. [Pr.: – men]. – Cuv. engl.
**** ififliu,- ie, ififlii, adj. (Reg. şi fam.) Care a ramas fara nici un ban, lefter; – Din tc hafifli "usor".
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}