Liane Moriarty
Editura TREI
Uneori simți că ai nevoie să iei o pauză, să mergi undeva lăsând în urmă problemele și stresul.
Casa Tranquillum, un centru de relaxare inedit, pare a fi refugiul perfect pentru eroii romanului Nouă străini: Frances Weltry, Ben și Jessica, Napoleon, Heather și fiica lor Zoe, Lars, Tony și Carmel.
Unele persoane vin aici pentru a slăbi, altele pentru a se regăsi, pentru a depăși anumite griji și probleme, pentru a deveni o versiune mai bună a lor. Dar niciuna nu este pregătită cu adevărat pentru experiența pe care o vor avea în această casă!
Centrul are reguli stricte cu privire la alimentație (adaptată fiecărei persoane), comunicarea cu exteriorul și între ei, orele de odihnă, meditație, tăcere impusă etc. Nu au voie să aducă băuturi alcoolice, dulciuri, tutun…, iar telefoanele mobile și orice gadget sunt predate în momentul sosirii la Casa Tranquillum.
La început există câteva indicii cu privire la problemele pe care fiecare personaj încearcă să le depășească. Încet-încet însă, precum foile unei cepe, noi probleme și frici ies la suprafață.
Va reuși protocolul extrem de strict impus de Masha, directoarea Casei Tranquillum, mai ales că este unul experimental, folosit pentru prima oară pe acești nouă oaspeți, să îi ajute? Sau va fi o experiență traumatizantă?
Prezentările online despre acest centru erau fie laudative, fie menite a pune pe fugă orice persoană care dorea să încerce un astfel de protocol (zece zile).
Cum va fi pentru cei nouă?
“Nouă străini” de Liane Moriarty este un roman captivant care ține cititorii cu sufletul la gură până la final. Autoarea reușește să creeze personaje complexe, diferite, să le acorde importanță tuturor (Frances Weltry, o scriitoare de 52 de ani, fiind personajul principal) și să aducă în discuție, prin intermediul lor, teme variate: superficialitate, dragoste, încredere, modul în care o singură întâmplare îți poate schimba viața, rutină, trădare, înșelătorii online etc.
„Fiecare dezvăluire este o surpriză savuroasă… Nouă străini este atât de bine scrisă și de inteligent construită, încât pare să se termine prea repede.” – Booklist
„O carte plină de un umor negru care sfidează orice clasificare. Reușește să fie grozav de amuzantă și să aibă și încărcătură emoțională în același timp, dovedind că autoarea Marilor minciuni nevinovate încă mai are multe de ofe¬rit cititorilor ei.” – Bustle