După cum s-a anunțat pe 17 decembrie, cinci sute de universități din toată Europa și din lume sunt așteptate să participe la o nouă clasificare internațională a universităților, inițiată de Comisia Europeană. Noua listă, U-Multirank, va fi diferită de actualele clasificări, calificând universitățile în funcție de o gamă mai largă de factori de performanță, vizând furnizarea unui ghid mai realist și ușor de utilizat pentru ceea ce oferă acestea. Noua clasificare „multidimensională” va califica universitățile în cinci domenii distincte: reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile și întreprinderile nou-înființate) și angajamente regionale. Universitățile sunt invitate să se înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului 2013, iar primele rezultate sunt așteptate la începutul anului 2014. U-Multirank va fi lansat oficial la o conferință importantă care va avea loc între 30 și 31 ianuarie la Dublin sub președinția irlandeză a Uniunii Europene.
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Aceasta va fi o clasificare modernă și sofisticată, ilustrând întreaga diversitate a învățământului superior. Clasificările internaționale existente au încă tendința să acorde prea multă importanță reputației pentru cercetare. Clasificarea noastră multidimensională va oferi un ghid mai precis și mai comparabil pentru calitatea universităților. U-Multirank îi va ajuta pe tineri să facă alegeri corecte în ceea ce privește studiile și va motiva instituțiile să își îmbunătățească performanțele într-o gamă largă de activități. El va fi, de asemenea, un instrument util pentru factorii de decizie, oferindu-le posibilitatea să fie mai bine plasați pentru a dezvolta strategii eficiente pentru învățământul superior, pentru viitor.”
U-Multirank se va baza pe date și criterii obiective. Comisia urmărește să atragă o gamă largă de universități pentru a participa în prima fază. Celelalte ar putea să se alăture mai târziu. De asemenea, U-Multirank va permite tuturor selectarea și cântărirea propriilor priorități pentru a întocmi clasificări proprii și adaptate.
Pentru a asigura imparțialitatea, calitatea și verificarea, Comisia a selecționat un consorțiu independent care să efectueze clasificarea. Centrul pentru învățământ superior (CHE) din Germania și Centrul pentru studii politice de învățământ superior (CHEPS) din Țările de Jos vor conduce inițiativa. Acestea vor colabora cu parteneri printre care se numără Centrul pentru studii științifice și tehnologice de la universitatea Leiden (CWTS), editura științifică Elsevier, fundația Bertelsmann și firma de software Folge 3. Consorțiul va colabora, de asemenea, cu parteneri din clasificarea națională și cu organizații ale părților interesate pentru a compila date exacte.
Context
U-Multirank este rezultatul unei inițiative care își are originea într-o conferință organizată sub președinția franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităților bazată pe o metodologie care reflectă o varietate de dimensiuni de excelență în context internațional.
Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de către un consorțiu de organizații din cadrul învățământului superior și al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA și finalizat în 2011. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituții de învățământ superior din Europa și din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât și punerea sa în practică sunt realiste.
U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 și va primi o finanțare în valoare de 2 milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanțarea inițială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizație independentă să realizeze ulterior clasificarea.
Pagini Utile
● U-Multirank
Comisia Europeană: Educație și formare profesională
● Site-ul internet al dnei Androulla Vassiliou
Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter: @VassiliouEU