Tu şi banii. Cum să-ţi controlezi relaţia cu banii, Colecţia: Psihologie practică, Autori: Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila, Nr. de pagini: 360, Preţ: 27.90
Nu trebuie să fii contabil pentru a şti câţi banii ai în buzunar şi totuşi sunt o mulţime de persoane pentru care asta rămâne un mare mister. Cartea de faţă e un ghid pentru propriul portofel: poţi afla de ce şi cum să faci să nu îţi cheltui toţi banii imediat cum i-ai primit, de ce şi cum să faci să nu devii anxios ori de câte ori e vorba să faci o plată, de ce şi cum să faci să nu mai fii singurul din birou care încă nu a primit o mărire de salariu.
Ieşi din dictatura banilor! Învaţă cum să te raportezi corect la bani astfel încât ei să nu fie o continuă problemă nerezolvată.
„După ce a epuizat toate bârfele, şi-a comparat geanta cu a Julietei, a criticat ultimul film a lui Woody Allen şi a privit la trecătorii de pe stradă, Eva începe să se văicărească:
— Mi-ar plăcea să cer o mărire de salariu, să-mi fie mai uşor să vorbesc despre bani cu Jules, să nu mai rămân mereu lefteră la sfârşitul lunii, să ştiu dacă părinţii mei au de gând să-mi lase o moştenire babană.
— Ar trebui să citeşti cartea asta: Tu şi banii.
— Ce e?
— Un ghid care tratează ultimul mare tabu al societăţii noastre: banii. Te-ar ajuta. Cei doi autori ne explică faptul că, în general, nu se vorbeşte despre bani; iar dacă se vorbeşte, nu se spune mare lucru sau, în orice caz, se vehiculează banalităţi. Banii deranjează şi ăsta-i motivul pentru care s-au hotărât să le consacre vreo două sute de pagini. E prima dată când citesc o asemenea carte.
— Poţi să mă luminezi? În ce constă originalitatea?
— Ei bine, autorii analizează toate situaţiile în care banii joacă într-adevăr un rol important: banii în relaţia de cuplu, banii şi copiii, banii şi părinţii, banii la serviciu, banii în relaţiile cu prietenii. Fiecare se poate recunoaşte cu mare uşurinţă în comportamentele descrise. Sunt imaginate o gamă largă de situaţii simple, concrete şi cotidiene în care te poţi regăsi. Analiza este apoi urmată de diverse soluţii propuse. În fapt, se prezintă în cuvinte simple comportamente legate de bani care tind uneori să devină patologice […]."
Emmanuelle Daviet este ziaristă la France Info, specialistă în problemele legate de consum.
Marc Levy-Davila este psihoterapeut, consilier şi expert, de cincisprezece ani, în problema relaţiilor dintre individ şi bani.
{mosloadposition user10}