• 7 volume publicate de Polirom în seria de autor „Valeriu Anania”, serie lansată în anul 2008 • Volumul Teatru II, cel mai recent titlu care va apărea săptămîna aceasta, este prefaţat de Tudor Arghezi şi Alexandru Paleologu, cu o cronologie realizată de Ştefan Iloaie
Editura Polirom a iniţiat în anul 2008 seria de autor „Valeriu Anania” în care au apărut pînă în prezent volumele Memorii (2008), Amintirile peregrinului apter (2009), Rotonda plopilor apinşi • De dincolo de ape (2009), Străinii din Kipukua (2010), Poeme (2010), Teatru I (2010) şi saptamina aceasta Teatru II (2010).
Al doilea volum de teatru al lui Bartolomeu Anania include bine-cunoscutele piese Mioriţa, Du-te vreme, vino vreme!, Greul pămîntului şi Păhărelul cu nectar.
„Valeriu Anania stăpîneşte versul şi limba magistral şi măestriile lui cresc înalt, sporite de un talent desfăşurat în sus. Nimeni nu l-a aşteptat să vie şi el a venit, de unde, de ne-unde, aşa cum s-a ivit zvîcnind, din fulgere şi piatră… Anania se arată într-alte vremi, cînd pulberea stîrnită de telegarii lui nu mai opreşte ochii să vadă. Că poetul rămîne incomod, e natural. E pismuit, l-am auzit clevetit şi o să fie poate pe ici pe colo contestat. Atît mai rău şi atît mai bine.” (Tudor Arghezi)
„Literatura lui Valeriu Anania, îndeosebi teatrul versificat, revendică o lectură răbdătoare, eliberată de prejudecăţi, deloc grăbită, în acord cu ritmul special al cuvîntului. Pornind de la materia baladei, a legendei, a basmului sau a istoriei, autorul reface experienţa conţinută în texte sau în tradiţii, pentru a construi totul cu alte sensuri. Piesele sale nu sunt adaptări dramatice ale unor teme şi subiecte foarte cunoscute, ci creaţii în care ideea textului originar care devine punct de referinţă este fie răsturnată, fie rediscutată polemic, în orice caz interpretată din perspectiva unui sistem de valori altfel articulat.” (Sultana Craia)
I.P.S. Bartolomeu Anania este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în Glăvile —Vâlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006. Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfîntului Sinod (2001).