cat si pentru stiinta
VIER PFOTEN a primit astazi cu reticenta vestea ca statele membre UE au adoptat o noua directiva ce va reglementa cercetarea si testarea pe animale de laborator. Peste douasprezece milioane de animale cum ar fi maimutele, cainii, pisicile, soarecii si iepurii sunt folosite in fiecare an in laboratoarele din UE. Noua legislatie va inlocui directiva 86/609, veche de douazeci de ani.
Revizuirea vechii directive a fost vitala, deoarece stipularile sale nu erau nici pe departe in concordanta cu nevoile fizice si comportamentale ale animalelor si nici nu reflectau cei 20 de ani de progres stiintific. Desi s-au inregistrat progrese importante pe anumite bucati de legislatie, VIER PFOTEN isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste faptul ca nici noua directiva nu aduce schimbari reale pentru animale si implicit pentru metodele de cercetare stiintifica.
“Noua lege UE referitoare la experimentele pe animale aduce cateva imbunatatiri majore si binevenite in zone unde actualul nivel de protectie a animalelor de laborator este total inadecvat. Cu toate acestea, suntem dezamagiti ca politicienii UE au pierdut acesta oportunitate unica de a promulga cu adevarat o legislatie progresiva”, declara Johanna Stadler, director VIER PFOTEN International.
Milioane de animale continua sa sufere in experimente de laborator care se dovedesc din ce in ce mai putin viabile. Cetatenii UE sustin crearea unei strategii de reducere si in cele din urma de abolire a experimentelor pe animale, iar revizuirea directive a oferit exact aceasta oportunitate. Este regretabil ca nu s-a inteles pe deplin potentialul acestei ocazii. Speram insa ca statele membre UE sa implementeze la nivel national o legislatie mai corecta si mai elaborata, care sa ofere bazele unui progress in ceea ce priveste reglementarile asupra experimentelor pe animale de laborator.”, a spus Johanna Stadler, director VIER PFOTEN International.
Aspecte pozitive ale noii legislatii UE:
· Interzicerea folosirii de primate mari cum ar fi cimpanzeii (dar exista exceptii)
· Restrictii asupra folosirii animalelor prinse din salbaticie (dar exista exceptii)
· Control stiintific si etic inaintea folosirii animalelor pentru teste de laborator
· Atitudine pro-activa la nivelul UE si al statelor membre pentru a concepe si a promova metode de cercetare ce nu implica animalele, nu doar in ceea ce priveste testele de laborator ci si in toate domeniile in care se folosec animale (cercetare medicala si educatie)
Aspecte negative ale noii legislatii UE:
· Abolirea obligatiei de a folosi alternative, atunci cand acestea sunt rezonabile si la indemana; Acest fapt este un major impediment in calea metodelor modern si umane
· Nu s-a adoptat o strategie la nivel UE ce ar avea ca scop reducerea si inlocuirea in timp a testarii pe animale cu alte metode
· Desi existente, restrictiile asupra folosirii de primate mari nu sunt semnificative sau foarte importante
Aceasta propunere legislativa (noua directive) reflecta acordul la care s-a ajuns intr-un trialog ce a avut loc in aprilie 2010 cu Parlamentul European. Ea va fi adoptata in mod formal de catre Parlament in septembrie. Din acel moment, statele UE vor avea doi ani ca sa o transpuna in legislatia nationala.
VIER PFOTEN va face lobby la nivelul statelor UE pentru a se asigura ca legislatiile nationale vor introduce standard mai inalte de protectie a animalelor decat cele impuse de directive UE si ca obligatiile de control si inspectie vor fi implementate pe deplin.
Anuntul Consiliului asupra propunerii de directiva poate fi accesat aici:
//www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/agricult/114370.pdf
{mosloadposition user10}