În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 19.00, la TVR 2
Seria Documentarelor 360° GEO situată la graniţa dintre documentar şi reportaj abordează, în săptămâna 17-21 martie, noi subiecte fascinante despre lumea care ne înconjoară:
Astfel, luni îl cunoaştem pe Ultimul căpitan de pe Rio de la Plata, ghidul nostru în delta fluviului Paraná. La treizeci de kilometri nord de Buenos Aires, în estuarul Rio de la Plata, s-a format un imens labirint acvatic. În ultima vreme, tot mai mulţi orăşeni vin aici ca să găsească aici o oază a naturii încă bine conservată, pe care însă o transformă.
Marţi, telespectatorii TVR 2 pot vizita o insulă legendară. Documentarul Exilul din insula Sfânta Elena le descoperă acestora una dintre insulele locuite cele mai izolate din lume, pierdută în mijlocul Oceanului Atlantic. Este locul unde britanicii au ales să îl exileze pe Napoleon Bonaparte, ce şi-a găsit aici sfârşitul, în 1821. Acum, pe insulă locuiesc circa 4.000 de persoane care înfruntă împreună singurătatea şi furia naturii…
Miercuri, 19 martie, pornim într-o Misiune de salvare în Munţii Stâncoşi împreună cu George Field şi oamenii săi care sunt responsabili cu salvarea alpiniştilor şi a turiştilor aflaţi în pericol. Colaborând cu 25 de paznici de vânătoare, membrii acestei adevărate echipe de şoc – cea mai cunoscută din Munţii Stâncoşi – îşi pun adesea în pericol propriile vieţi pentru a salva altele.
Joi traversăm deşertul alături de Ultimele caravane din Sahara. Din timpurile primilor faraoni, dromaderi încărcaţi cu fildeş, sare, pene de struţ şi alte mărfuri preţioase, străbăteau drumurile ce legau actualul Sudan de Egipt. Acum însă, beduinii mai traversează deşertul pe drumurile ancestralenumai pentru a ajunge în Egipt pentru a-şi vinde chiar dromaderii.
Vineri, încheiem săptămâna în Kamceatka, locul unde se cutremură pământul Ghid ne va fi vulcanologul rus Ludmilla Ossipenko, cea care cercetează cu regularitate gheizerii şi craterele vulcanilor din peninsula Kamceatka, chiar şi din zonele cele mai îndepărtate. Ca să ajungă la complexul vulcanic Tolbacik, ea trebuie să traverseze păduri carbonizate, acoperite cu cenuşă şi zgură, rămase în urma erupţiei de acum aproape 40 de ani, una dintre cele mai mari erupţii din ultimele două milenii.