Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat în cadrul Consiliului Consultativ trei decizii referitoare la furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poștal.
Modificările au vizat, în principal, transpunerea în legislația secundară a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 27/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, ultimele prevederi ale acestui act normativ intrând în vigoare la data de 1 ianuarie 2017. Prin urmare, au fost actualizate condițiile și procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, precum şi drepturile și obligațiile furnizorului desemnat și a fost optimizat procesul de evaluare a respectării obiectivelor de calitate stabilite în sarcina acestuia.
Condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal
Noua decizie prevede, în conformitate cu legislaţia primară, că ANCOM va analiza și va stabili cuantumul costului net rezultat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, pe care îl va comunica Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Ulterior, mecanismul de compensare a costului net, inclusiv sursele de finanțare, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa MCSI.
Decizia pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 541/2013 privind condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării.
Drepturile și obligațiile CNPR în calitate de furnizor de serviciu universal
Serviciile care au ca obiect volume mari de trimiteri poștale au fost excluse din categoria serviciilor poștale din sfera serviciului universal. Această modificare reflectă modificările din legislația primară prin care au fost definite o serie de trimiteri poștale în număr mare, serviciile care au ca obiect aceste categorii de trimiteri nemaifiind supuse obligațiilor de serviciu universal.
Decizia pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A. ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale se va comunica furnizorului de serviciu universal şi va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Obiective de calitate
ANCOM a actualizat şi prevederile legislației secundare referitoare la condițiile și procedura de evaluare a gradului de îndeplinire a cerințelor minime de calitate, astfel încât acestea să vizeze exclusiv trimiterile de corespondență interne din cea mai rapidă categorie standard din sfera serviciului universal, având în vedere modificarea, la nivelul legislației primare, a categoriilor de trimiteri care fac obiectul cerințelor de calitate pe care furnizorul de serviciu universal trebuie să le respecte.
Decizia privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire a cerințelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondență interne, din cea mai rapidă categorie standard impuse prin Decizia nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naționale Poșta Română S.A. ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale va fi comunicată CNPR şi va abroga Decizia președintelui ANCOM nr. 583/2014.