Licitația de Artă Postbelică și Contemporană de marți, 8 aprilie, a adus un total de peste 200.000 de euro și trei recorduri importante de autor. Prin reușitele lor din această seară, Horia Damian, Diet Sayler, Corneliu Brudașcu, dar și ceilalți artiști contemporani, continuă să propulseze piața românească de artă actuală spre nivelul celei internaționale.
Un nou record de autor se stabilește pentru unul dintre artiștii aflați în topul celor mai bine tranzacţionaţi artişti contemporani români pe piaţa internaţională în ultimii trei ani, Horia Damian, prin opera "Eve endormie", achiziționată pentru suma de 11.000 de euro. Acestuia i se alătură artistul contemporan Diet Sayler cu un record de 6.500 de euro pentru opera "Construcții pentru mâine", continuând astfel ascensiunea remarcabilă din clasamentele pieței de artă pentru anul 2013.
Tot la capitolul recorduri se înscrie și Corneliu Brudașcu prin opera "Înger", adjudecată pentru suma de 6.000 de euro (de 4 ori mai mult decât prețul de pornire). Dintre vedetele licitației au făcut parte și Gheorghe Vrănățeanu cu "Poveste de iarnă" și "Peisaj de iarnă", fiecare fiind adjudecată la suma de 3.250 de euro (dublul prețului de pornire), Sabin Bălașa cu "Cele trei grații" (3.000 de euro, cvadrupul prețului de pornire) și "Călătorie în timp" (6.500 de euro) sau Ion Pacea cu "Melci și scoici" (3.750 de euro).
Printre preferințele participanților s-au aflat și Corneliu Baba cu "Regele nebun" (10.000 de euro) și "Veneția" (24.000 de euro) sau Alexandru Ciucurencu prin "Natură statică în atelier" (9.500 de euro) și "Natură statică cu păpușă"( 13.000 de euro).
Următoarele licitații Artmark care vor avea loc miercuri, 16 aprilie, aduc în ajunul sărbătorilor pascale, prin Licitația de Valori Tradiționale, o serie variată de obiecte de colecție, vinuri, icoane și tablouri religioase, precum și o gamă sofisticată de bijuterii prin Licitația de Bijuterii. Astfel, publicul va putea admira și achiziționa vinuri "candidate la perfecțiune" după punctajele Parker/Suckling/Galloni (cu prețuri de pornire începând de la 45 de euro), obiecte decorative care au făcut parte din colecția dr. Iosif Dona, retrocedată de Muzeul Național de Artă al României (prețuri de pornire sub 80 de euro) sau icoane din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea cu o proveniență aparte (preț de pornire sub 300 de euro). Prețiosul obiectelor Licitației de Valori Tradiționale rezidă tocmai în simbolurile transmise de întregul univers de credințe și datini recreat în această expoziție.
Cu o altă perspectivă a prețiosului este întâmpinat publicul în cazul Licitației de Bijuterii, care este dedicată rafinamentului, eleganței și romantismului feminin. Din 100 de loturi special alese pentru a răspunde tuturor preferințelor, admiratorii vor putea alege de la cercei cu diamante sub prețul de 100 de euro, la inele cu safire veritabile sub 300 de euro, dar și, într-un alt registru valoric, bijuterie importantă precum o broșă în stil Art Deco din platină, bogat decorată cu diamante, pentru mai puțin de 8.000 de euro.
Expoziția Licitației de Valori Tradiționale și a celei de Bijuterii va mai putea fi admirată până pe 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar cele două licitații vor avea loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati (str. Serghei Rahmaninov nr. 2B).