Irina Păcurariu vă dă întâlnire luni, 10 iunie, ora 22.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+
Luni seară, de la ora 22.00, la Poveşti în halate albe, Irina Păcurariu stă de vorbă cu profesorul doctor Alexandru Blidaru, chirurg oncolog, personalitate a şcolii româneşti de chirurgie, medic pe care îl pomenesc şi căruia îi mulţumesc mii de paciente care au trecut prin drama unui dignostic de cancer. La emisiunea Poveşti în halate albe, Irina Păcurariu prezintă telespectatorilor TVR 1 reuşitele incredibile din domeniul medical românesc, cele care, în general, se pierd printre dezbaterile despre incompetenţă, corupţie sau ineficienţă. Programul poate fi urmărit în simulcast şi pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro, unde se înregistrează, de altfel, întreaga colecţie a Poveştilor în halate albe.
Şi tot luni, Irina spune povestea celor 7000 de copii infectaţi cu HIV înainte de 1990 în reportajul Ce mai faceţi?. „Unii dintre ei ne privesc din cer, alţii au reuşit să supravieţuiască. Despre cum au reuşit unii să devină artişti consacraţi, să termine facultăţi şi să aibă propriii copii, din fericire sănătoşi, şi cât datorează unor medici care le-au fost aproape aflaţi luni seară la Poveşti în halate albe”(Irina Păcurariu, despre ediţia din 10 iunie).
Emisiunea Poveşti în halate albe, care este parte a campaniei „De profesie medic în România”, la care TVR este partener media, le descoperă românilor doctori care au puterea şi dorinţa de a salva vieţi, medici care nu îşi fac doar meseria, ci se şi sacrifică pentru excelenţă. Personajele seriei Poveşti în halate albe sunt anonimii fără de care sistemul medical românesc ar fi mult mai sărac.
14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt, în medie, aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, conform unui studiu european realizat anul trecut. Una dintre ţintele campaniei „De profesie medic în România", campanie provocată de Consiliul Investitorilor Străini, este creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6, în 2015.