Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Patronatul Presei din Romania – Romedia au semnat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Actul Aditional nr. 3 la Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Mass-Media. Documentul prelungeste cu inca 24 de luni drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor din mass-media negociate inca din anul 2004.
Noul Act Aditional nr. 3 prevede obligativitatea angajatorilor de a acorda o compensatie baneasca formata din cuantumul a minimum doua salarii de baza (calculate la cuantumul salariului pe care angajatul l-a primit in ultima luna de munca) pentru persoanele disponibilizate. Mai mult, in cazul in care disponibilizarile de personal vor afecta peste 10% din totalul angajatilor, compensatia se ridica la trei salarii de baza. In situatia in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preaviz, atunci aceasta are dreptul la inca un salariu de baza fata de cele mentionate mai sus.
De asemenea, documentul reglementeaza toate situatiile de accident de munca in ramura mass-media, prevazand acordarea unor ajutoare in cazul producerii acestora.
Totodata, documentul cuprinde o prevedere potrivit careia, la concursurile pentru angajari si promovari, din comisia de examinare sa faca parte, cu drepturi depline, si un reprezentant al sindicatului sau un reprezentant al salariatilor (acolo unde nu exista sindicate).
Celelalte prevederi privind salariul minim la nivel de ramura mass-media, sporurile, precum si drepturile profesionale au ramas neschimbate. Printre acestea se numara: salariul minim pe ramura mass-media = salariul minim pe economie + 25% x coeficientii de ierarhizare; sporuri de 10% pentru conditii deosebite (redactori, reporteri, fotoreporteri, operatorii TV si radio etc.); sporuri pentru vechime in munca intre 5 si 25%; spor de fidelitate – 25%; periclitate maxima – 200%; pentru titlul de doctor in stiinte un spor de 15%; sporuri pentru ore suplimentare si pentru zile libere si sarbatori legale – 100%; clauza de mobilitate – 5%; indemnizatia de neconcurenta, cel putin 50% din media veniturilor salariale din ultimele sase luni.
Semnatarii Actului Aditional nr. 3 sunt Cristi Godinac, presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman si Teodor Vasiliu, presedintele Patronatului Presei din Romania – Romedia.
Declaratii ale participantilor:
Cristi Godinac, presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind:
”Semnarea acestui act aditional este vitala pentru intreaga breasla. Principalul castig este ca in aceasta perioada de criza se mentin, pe o perioada minima de doi ani, toate drepturile castigate in peste cinci ani de zile. Acest contract este singurul instrument de autoreglementare care are putere de lege in intreaga industrie media, el continand, pe langa drepturile de munca, si multe prevederi profesionale, cum ar fi clauza de constiinta, codul deontologic al jurnalistului etc. Din acest motiv ii sfatuim pe politicieni sa nu se mai incranceneze sa ne faca o lege a presei deoarece avem suficiente si importante mijloace de reglementare. De altfel, impreuna cu organizatiile din Coalitia Opriti Codurile si cu Federatia Europeana a Jurnalistilor, am declansat o campanie la nivel national si international pentru a-i opri pe politicieni sa atenteze la libertatea de exprimare si, nu in ultimul rand, la libertatile fundamentale ale oricarui cetatean”.
Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman:
“Semnarea unui nou act aditional la contractul colectiv de munca pentru ramura mass-media reprezinta o normalitate, pentru ca angajatii din domeniu au dreptul de a le fi protejate interesele prin lege. Iesit din comun in tara noastra este ca multi patroni din acest domeniu de activitate nu respecta drepturile jurnalistilor. Cu atat mai mult intr-o perioada de criza cum este cea pe care o parcurgem acum, era necesar un document recunoscut si de sindicate si de patronate care sa limiteze orice exces. In acest sens, actul prevede o serie de masuri in situatia disponibilizarii”
Teodor Vasiliu, presedinte al Patronatului Presei din Romania – Romedia:
”Este o munca extraordinara cea pe care o ducem noi privind mentinerea, in toate trusturile de presa, a intregului personal. Am avut dezbateri aprinse, impreuna cu FRJ MediaSind si celelalte organizatii din Comitetul Anticriza pentru Mass-Media, la Camera Deputatilor, la Senatul Romaniei, la Ministerul de Finante si vom avea in continuare, pentru ca noi credem ca presa nu trebuie sa sufere pe timp de criza. Oamenii sunt interesati de informatie si, pana la urma, aceasta criza ar trebui sa nu ne afecteze din punct de vedere financiar. Reprezint 60 de societati de presa regionale si nationale din Romania, si le transmit colegilor mei mesajul ca uniti putem invinge.”
Nicolae Popescu – prim vicepresedinte UGIR 1903:
”Referitor la momentul de astazi, am discutat cu colegii nostrii din patronate si suntem de acord cu modificarile si sa semnam un asemenea acord. Nu putem altfel, mai ales in aceasta perioada de criza, sa trecem cu bine fara ‚companiile noastre’, adica fara angajatii nostrii, asadar trebuie sa raspundem in mod constructiv ideilor propuse de colegii nostrii de la sindicate, fara de care nu putem sa existam ca patronate.”
Dantes Bratu, inspector general de stat adjunct Inspectia Muncii:
”Ma bucur ca s-a semnat acest act foarte important, care prezinta obligatii si drepturi pentru ambele parti. Media este un sector foarte dificil si de multe ori periculos, de aceea si lucratorii din presa trebuie protejati. Va asigur ca si in continuare Inspectia Muncii va fi alaturi de dumneavoastra in lupta comuna pentru ca legea sa fie mai presus de orice, asadar va felicit pentru semnarea acestui act.”
Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR):
”Vreau sa le transmit colegilor jurnalisti ca, in ceea ce priveste conditiile de munca, exista o serie de documente: Codul Muncii, Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura, Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate si Contractul Individual de Munca. Aceste documente regleaza raporturile de munca dintre fiecare dintre noi si angajator. Daca suntem constienti de drepturile pe care le avem si de obligatiile pe care le impun aceste acte, atunci tot ceea ce se numeste autoreglementare, lege, dreptate si adevar devin notiuni coerente. Unde-i lege nu-i tocmeala. Trebuie sa avem in vedere ca un Cod Deontologic este Biblia activitatii noastre, pe care trebuie sa o respectam prin natura profesiei pe care am ales-o.”
{mosloadposition user10}