Nodulul tiroidian reprezintă o creștere anormală a celulelor tiroidiene, care are drept consecință o umflătură la nivelul glandei tiroide. Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (necanceroși), o mică parte dintre aceștia poate conține celule canceroase.
Singura modalitate de a lămuri acest aspect este un consult medical amănunțit. Haideți să descoperim, împreună, care sunt tipurile de noduli tiroidieni, ce simptome pot apărea și care sunt implicațiile asupra stării de sănătate.
Sursa foto
Ce este tiroida?
Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului.
Rolul glandei tiroide este de acela de a secreta hormoni tiroidieni care sunt transportați prin sânge către toate țesuturile organismului unde își manifestă efectele. Hormonii tiroidieni sunt implicați în utilizarea energiei, în reglarea temperaturii și în funcționarea creierului, inimii și a mușchilor.
Care sunt simptomele nodulului tiroidian?
În general, nodulii tiroidieni nu produc simptome. De obicei, sunt descoperiți accidental, în cadrul unor analize de rutină, sau în timpul unor examinări de tip computer tomograf sau al unor ecografii efectuate la nivelul gâtului, din alte rațiuni medicale.
Ocazional, pacienții pot observa o umflătură la nivelul gâtului atunci când se uită în oglindă, își încheie cămașa sau își leagă un pandantiv. Foarte rar, nodulii tiroidieni pot cauza dureri la nivelul gâtului, mandibulei sau urechii. Dacă nodulul este suficient de mare cât să apese pe trahee sau pe esofag, pot apărea dificultăți în respirație sau la înghițire și senzația de „gâdilat în gât”.
Cei mai mulți noduli nu induc modificări ale concentrațiilor de hormoni tiroidieni, iar testele aferente de laborator arată rezultate în intervalul de normalitate. Totuși, unii noduli tiroidieni pot produce și cantități suplimentare de hormoni tiroidieni, care duc la instalarea hipertiroidismului. Simptomele hipertiroidismului includ:
- Bătăi accelerate și neregulate ale inimii;
- Scădere inexplicabilă în greutate;
- Slăbiciune musculară;
- Insomnie;
- Agitație.
În unele cazuri, nodulii tiroidieni pot apărea la pacienții diagnosticați cu tiroidita Hashimoto, afecțiune autoimună cunoscută ca cea mai comună cauză de hipotiroidism.
Simptomele hipotiroidismului includ:
- Oboseală persistentă;
- Creștere inexplicabilă în greutate;
- Constipație;
- Sensibilitate la frig;
- Tegumente și mucoase uscate;
- Păr uscat și friabil;
- Unghii subțiri și friabile.
Care sunt tipurile de noduli tiroidieni?
În funcție de tipul de celule prezente la nivelul nodulului, acesta poate fi:
- Benign – celulele nu sunt canceroase; 90% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni și nu pun probleme serioase de sănătate, însă, trebuie urmăriți de-a lungul timpului pentru a observa evoluția. Nodulii tiroidieni benigni pot fi:
- Noduli toxici -secretă hormoni tiroidieni și provoacă hipertiroidism;
- Chisturi-formațiuni umplute cu lichid sau calcificate care pot fi congenitale (prezente încă de la naștere).
- Malign – celulele sunt canceroase; între 5-10% dintre nodulii tiroidieni sunt maligni, însă, majoritatea răspunde foarte bine la tratament. Cele mai des întâlnite forme de cancer tiroidian sunt:
- Carcinomul diferențiat: carcinom papilar sau carcinom folicular;
- Carcinomul medular;
- Carcinomul anaplastic;
- Limfomul;
În concluzie, nodulul tiroidian este o formațiune anormală de la nivelul glandei tiroide, în general, benignă, ce trebuie ținută sub observație.
Dacă în ultima perioadă, te-ai confruntat cu perioade de agitație sau ai început să cauți suplimente pentru slăbit pentru a corecta o creștere inexplicabilă în greutate, ia legătura cu medicul endocrinolog și asigură-te că glanda ta tiroidă funcționează corespunzător.
Surse informative
Thyroid Nodules. www.thyroid.org/thyroid-nodules/.
Moore, Kristeen. “What You Should Know About Thyroid Nodules.” Healthline, 15 July 2019, www.healthline.com/health/thyroid-nodule.
“Types of Thyroid Nodules & Cancers.” Patient Care at NYU Langone Health, nyulangone.org/conditions/thyroid-nodules-cancers/types.