Virginia Woolf
Editura Litera
Frumoasa Katharine Hilbery trebuie sa aleaga intre poetul William Rodney, un personaj mai degraba prozaic, si Ralph Denham, un barbat atractiv, dintr-o clasa sociala mai saraca. Am spune insa prea putin daca am limita „Noapte si zi” la povestea de dragoste (povestile, de fapt) cuprinse in interiorul sau. Romanul este unul care se constituie intr-o oglinda a societatii pe care o infatiseaza: societatea engleza de la inceputul secolului al XX-lea.
O avem pe Mary Datchet, o persoana care isi pune casa la dispozitie pentru diverse intalniri, sprijinind sufragetele. Mary este, culmea poate, prietena buna cu Katharine. Daca prima este extrem de activa social, cea de-a doua, desi inteligenta, se gaseste intr-o postura care nu o avantajeaza: preocupata mai ales de a o ajuta pe mama ei sa scrie memoriile tatalui acesteia. O viata care se concentreaza asadar in jurul realizarilor bunicului, o existenta care pare a fi fara folos imediat, fara stralucire proprie, traind din trecut.
„Noapte si zi” este un roman in care partile dedicate dialogului sunt aproape egale cu cele care pun accent pe trairile personajelor, pe ceea ce simt si gandesc. Cugetarile pe care fiecare personaj le face reusesc, in final, sa duca la alcatuirea unui portret complet societatii acelei perioade, cu obiceiurile sale, cu preocuparile sale.
Temele aduse in discutie sunt si ele variate: de la conditia femeii si lupta unora pentru ca doamnele sa aiba mai multe drepturi si pana la dragoste si casatorie. Este iubirea necesara pentru a fi fericit? Iubirea si casatoria pot coexista? Trebuie sa existe iubire in casnicie?
Un roman care te cucereste incet-incet, cu care trebuie sa ai rabdare, sa ii dai sansa de a te „prinde”, dar, o data ce actiunea si personajele se dezvaluie, esti acaparat, pus pe ganduri, fascinat, chiar uimit si nu poti decat sa iti doresti sa afli cum se incheie totul si ce alegere va face Katharine. O autoare contemporata apreciata si un roman care merita sa fie descoperit si citit.