Editura Frontiera anunță un nou titlu semnat de Nina Cassian, publicat într-o ediție adaptată grafic pentru copiii de astăzi: Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari. Ilustrațiile cărții sunt semnate de Andrei Tache, arhitect și grafician român.
Cartea face parte din seria de autor Nina Cassian, care a început la Editura Frontiera cu Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru (ilustrații Karda Zenko) și care va continua anul viitor cu o nouă ediție ilustrată a Prințului Miorlau.
Roșcată-ca-Arama este mama a șapte pui de șoricar: Sugiuc, Croc, Trigon, Morcovel, Nisipica, Săbiuța și Nasulina. Așa cum se întâmplă la căței, puii sunt dați spre adopție – toți, cu excepția Nasulinei, care rămâne cu mama. Cu toții se reunesc o dată pe an (pe 31 februarie!) și își povestesc aventurile. La reuniunea anuală lipsește însă Trigon, a cărui dispariție este o adevărată enigmă, dar și punctul în care cartea decolează în… spațiu!
“Literatura pentru copii a Ninei Cassian este de neocolit, pentru că are tot ce trebuie pentru a seduce copiii de astăzi: inventivitate, jocuri de cuvinte, umor și suspans. Am onorat această autoare cu ediții noi, ilustrate de artiști contemporani, pentru a o repune pe harta bibliografiei școlare.” – Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera
Cartea “Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari” este disponibilă pe site-ul editurii la prețul de 39 lei.
Nina Cassian (1924-2014) a fost o artistă extrem de talentată, cu o operă variată și, în același timp, controversată. A compus muzică, a scris poezie, literatură pentru copii și eseuri, a tradus din limbile germană, engleză, franceză și rusă. A fost poetă suprarealistă și inventatoarea unei limbi poetice noi, limba „spargă”, dar și poetă angajată ideologic în anii ’50 ai regimului comunist. După ce a renunțat să mai scrie la cerințele Partidului, a revenit la un lirism autentic și a abordat, totodată, literatura pentru copii. Din 1985, Nina Cassian s-a stabilit la New York, poemele sale fiind publicate de prestigioase reviste americane de poezie.
Andrei Tache (n. 1988) este arhitect și grafician, călător printr-o multitudine de mijloace expresive, de la poezie la ceramică. Trăiește, lucrează și explorează în București. Acest volum al Ninei Cassian este primul exercițiu amplu pe tărâmul ilustrației de carte, împletind desenul cu detaliile de paginare. Stilul fluid pe care îl dezvoltă pe frontiera dintre figurativ și simbol folosește linii moi și culori voioase, ascunde detalii cu subtext și secvențe de umor – recomandat celor mici și celor mari.