Nicolae Dănilă, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, exclusiv la The Money Channel:
“Băncile greceşti din România sunt expuse la criza datoriei Greciei”
România nu este scutită de pericolul contagiunii crizei datoriilor suverane, a declarat joi profesorul universitar doctor Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în emisiunea “Provocări”, de la The Money Channel. Invitatul lui Cristian Unteanu a subliniat că, în ciuda faptului că sunt bine capitalizate şi supravegheate de către Banca Naţională, băncile greceşti din România sunt expuse, în acest moment, la criza datoriei Greciei.
Principala vulnerabilitate a economiei româneşti în momentul de faţă o reprezintă ponderea foarte ridicartă a capitalului străin în sistemul bancar din România, a precizat Nicolae Dănilă.
„România, în momentul de faţă, tinde spre zona euro, dar nu beneficiază de structurile şi de soluţiile pe care le oferă zona euro. Sunt acolo instrumente, instituţii, fonduri care s-au creat sau se vor crea, care funcţionează pentru stabilitatea zonei euro. A doua problemă pe care trebuie neapărat să o avem în vedere este aceea că în sistemul bancar din România se găsesc câteva bănci importante, importante în Grecia, importante şi în România, datorită ponderii lor în sistemul bancar din România. Aceste bănci sunt în momentul de faţă, ele însele, expuse la datoria Greciei”, a spus Dănilă.
Profesorul universitar doctor Nicolae Dănilă a mai declarat că globalizarea şi criza au creat legături complexe între toate zonele şi ţările lumii, astfel încât toată lumea are de suferit de pe urma unei turbulenţe. „Nu mai putem spune că dacă se întâmplă ceva într-o parte a lumii nu putem fi direct sau indirect afectaţi”, a subliniat Nicolae Dănilă.
Cele şase bănci elene din România – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus, Banca Românească, ATE Bank, Emporiki – deţin împreună 16% din piaţă, active de 13 miliarde de euro şi au o valoare estimată la 1,5 miliarde de euro.