- Un european utilizează anual aproximativ 26 kg de textile din care aruncă la gunoi aproximativ 11 kg
- La nivel global, doar 1% din totalul materialelor textile este reciclat
- Expoziția Mended Threads este un manifest artistic al conceptului de modă circulară organizat sub umbrela GREEN WEEK 2023 – The European Year of Skills
În perioada 1-18 iunie, Promenada Mall, în colaborare cu YKO-YKO, prima platformă românească dedicată modei sustenabile, va găzdui expoziția Mended Threads, A Contemporary Display of Circular Fashion Artistry. Acest eveniment face parte din EU GREEN WEEK 2023. Expoziția va putea fi admirată la etajul 1 al centrului comercial din capitală.
Cu această ocazie, vizitatorii Promenada Mall pot intra în contact cu o colecție-unicat a studenților UNArte din anul 1, departamentul Modă-Design Vestimentar. Expoziția cuprinde peste 25 de ținute unicat, realizate de studenți sub îndrumarea Lect. Univ. Dr. Antoaneta Rodica Tică și a Lect. Univ. Dr. Oana Roșca.
SAVE THE DATE: Vernisaj expoziție
În data de 8 iunie, ora 19.00, expoziția va fi vernisată într-un eveniment în care publicul va putea interacționa cu designerii pieselor-unicat și vor putea afla informații despre moda sustenabilă.
„La Promenada Mall, credem că moda nu trebuie doar să fie elegantă, ci și responsabilă. Suntem încântați să colaborăm cu YKO-YKO pentru a aduce în prim-plan Mended Threads, o expoziție care celebrează arta, creativitatea și durabilitatea modei sustenabile. În acest context sofisticat, avem plăcerea de a vă invita în lumea modei responsabile. Alăturați-vă nouă la vernisajul expoziției pe 8 iunie, la ora 19:00, pentru a descoperi frumusețea inedită a modei reinventate. Împreună, putem scrie un nou capitol în povestea modei, unde stilul și sustenabilitatea merg mână în mână”, spun reprezentanții Promenada Mall București.
Toate piesele reutilizate, reparate și reinventate pentru această expoziție au fost puse la dispoziția UNArte de către Bine Boutique, magazinul caritabil al Crucii Roșii Române. Articolele vestimentare sunt reinventate prin tehnici de mending și sunt piese ce spun povestea modernă, a noii generații, asupra obiceiului sustenabil de a repara un obiect, cu scopul de a-l păstra în circuit, uneori chiar cu o valoare mai mare decât cea inițială.
„MENDING – artă și tehnică în moda circulară este evenimentul YKO-YKO validat ca partener EU Green Week 2023. Acesta are ca obiectiv reîntoarcerea, cu intenție, la un stil de viață echilibrat, în ton cu ritmul firesc al naturii, în care circularitatea e o prioritate. Iar extinderea duratei de viață a lucrurilor existente, prin reutilizare, îngrijire și reparare, este o practică la care apelăm cât mai des. Evenimentul are două componente – o expoziție de piese unicat, realizate de studenții UNArte, găzduită de partenerii noștri de la Promenada Mall, între 1 și 18 iunie și un workshop de Visible Mending, susținut de Adina Casas, artist local cu experiență, organizat în data de 10 iunie, în cadrul magazinului ALTRNTV”, explică Florina Secară și Alexandra Pîrvan, fondatoarele platformei YKO-YKO.
Această acțiune face parte dintr-un proiect mai amplu, organizat de platforma de modă sustenabilă YKO-YKO.ro, sub umbrela GREEN WEEK 2023 – The European Year of Skills. Întregul eveniment este un manifest artistic al conceptului de modă circulară. Astfel, YKO-YKO se alătură celor peste 250 de organizații din Europa – școli și universități, asociații de business, ONG-uri, organizații guvernamentale – în promovarea acțiunilor de protecție a mediului, la nivelul Uniunii Europene.
Expoziția se desfășoară cu sprijinul Promenada Mall, Environ, Bine Boutique și este susținută de Fashion Revolution România.
Where sustainable fashion is always ON
Totodată, în perioada 5-18 iunie, YKO-YKO va fi prezent și cu un POP-up Shop în spațiul conex expoziției, pus la dispoziție de la Promenada Mall. Haine, genți și accesorii din materiale organice, certificate, materiale reciclate, de la branduri din Europa care produc cu respect pentru mediu, oameni și planetă.
Impactul industriei de modă asupra mediului a devenit un subiect de actualitate în ultimii ani, datorat, în mare parte, accelerării procesului de producție, în lipsa unor soluții de reciclare adecvate. La nivel global, se estimează că industria de modă este responsabilă de 10% din emisiile de dioxid de carbon, mai mult decât zborurile internaționale și transportul maritim combinate. În plus, producția de materiale textile contribuie la poluarea apelor, fiind responsabilă de 20% din acest proces, cu impact semnificativ asupra comunităților, dar și biodiversității.
La nivel european, un locuitor utilizează anual aproximativ 26kg de textile și aruncă la coșul de gunoi aproximativ 11kg dintre acestea, în timp ce, la nivel global, doar 1% din totalul materialelor textile este reciclat pentru a produce noi fibre textile. În acest context, acțiuni precum repararea, reciclarea produselor textile sprijină tranziția industriei de la un model liniar la unul circular și atingerea obiectivelor stabilite de reducere a deșeurilor, a emisiilor de dioxid de carbon și de încurajare a producției sustenabile.