Ajuns la ediția cu numărul 11, Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) cuprinde, ca și în anii trecuți, evenimente centrate pe importanța sunetului în cinema. În literatura critică de specialitate, analiza sunetului și studiul compoziției contemporane de film se regăsesc prea puțin. Cu toate acestea, tendințele creative ale compozitorilor locali merită investigate și încurajate.
Astfel, evenimentele NexT Sound propun o radiografie a creativității în mediul sunetului de film din România și oferă o platformă de discuție despre importanța sunetului și posibilitățile de abordare tehnică și creativă prin intermediul a două evenimente: un masterclass susținut de compozitorul britanic Giles Lamb și un performance live de compoziții pe film – NexT Live SoundTrack.
Masterclass de compoziție
Perspectiva vestică asupra producției de sunet nu se aplică întotdeauna pe scena românească locală din cauza specificului pieței. În consecință, unul dintre invitații de anul acesta ai festivalului este Giles Lamb – sound designer și compozitor de muzică de film, care va susține un masterclass de compoziție de sunet ce ia în considerare specificul local.
Experiența lui Giles în psihologia muzicii i-a determinat pasiunea legată de alterarea unei narative vizuale prin sunet și muzică. Aceasta, împreună cu experiența lui anterioară la studiourile de sunet Zentropa – companie de productie a lui Lars Von Trier, dar și legăturile sale cu celebrul manifest de film Dogme 95 se concretizează într-un punct de vedere cel puțin interesant asupra filmului românesc realist.
Folosind studii de caz bazate pe creatiile lui anterioare, Giles va o oferi participanților o imagine de ansamblu asupra elementelor compoziției de film, aducând în discuție și post-procesarea, va prezenta diferite abordări compoziționale, precum și relația dintre compozitor și regizor și provocările creative aferente.
Ultima parte a masterclass-ului, va fi dedicată unei demonstrații live de compoziție de film sub ochii privitorilor, folosind un scurtmetraj românesc.
NexT Live SoundTrack
Continuând privirea în detaliu asupra mediului sonic actual, suntem încântați să prezentăm un eveniment în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și Asociația Art Contact, de interpretare live a unor compoziții realizate special pentru acest eveniment. Astfel, am invitat o serie de tineri compozitori emergenți, masteranzi sau doctoranzi, să compună coloana sonoră pentru scurtmetrajele de animație create de absolvenți ai secției de animație a UNATC. Studenții vor compune pentru un ansamblu format din pian, instrumente cu coarde și percuție ce va fi dirijat de Cristian Lupeș.
Compozitorii au îndeplinit roluri multiple (precum cel de editor și director muzical) în cadrul proiectului în care au avut libertate creativă completă. Evenimentul își propune să ofere o experiență performativă unică, dar și să creeze oportunități de colaborare între compozitori contemporani de muzică de film și regizori locali.
Masterclass-ul cu Giles Lamb va avea loc vineri, 23 iunie, începând cu ora 12.00, la Cinetic. Accesul este liber în limita locurilor disponibile, doar în urma înscrierii la adresa events@nextproject.ro (până pe 20 iunie) iar NexT Live SoundTrack luni, 26 iunie, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 12:00, intrarea fiind libera. Facebook events:
Masterclass de compoziție https://www.facebook.com/events/115587742367895
NexT Live SoundTrack https://www.facebook.com/events/2371973366274976.
Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului București, ArCuB.
Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și identității naționale, Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: French Revolution, ShortsTV, Cinetic – UNATC I.L. Caragiale, Universitatea Națională de Muzică București, Art Contact, Rotenberg, Cinepub, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român.
Parteneri instituționali: Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe Institut București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Israel în România, Asociația Fala Português!
Mașina oficială: Midocar.
Parteneri media principali: Antena 1, Radio Guerrilla, Agerpres, Zile și Nopți, Cinemagia.
Parteneri media: Blitz TV, Sub25, Cinema Rx, Liternet, Orașul Meu, Ziarul Metropolis, Cooperativa Urbană, Modernism.ro, Cinefan, The Institute, AARC – All About Romanian Cinema, Decât o revistă, Cooltura Mall, A List Magazine.