Reprezentanţi ai companiilor de comunicaţii, ai autorităţilor de reglementare, ai consumatorilor şi organizaţiilor care protejează drepturile civile au analizat marţi, 5 iunie 2012, în cadrul dezbaterii publice cu tema Neutralitatea reţelelor şi sustenabilitatea internetului, organizată de ANCOM şi ApTI, provocările şi problemele ridicate de dorinţa comună de a menţine neutralitatea internetului, în condiţiile creşterii fără precedent a traficului din reţele.
Principiul neutralităţii internetului, conform căruia reţelele de acces la internet ar trebui să trateze în mod egal tot conţinutul, toate site-urile, platformele şi aplicaţiile disponibile, se confruntă cu o serie de contraargumente legate de necesitatea de a administra traficul pentru a asigura eficacitatea şi sustenabilitatea reţelelor.
“Principiul neutralităţii internetului nu a fost consacrat prin legislaţie decât în Olanda, unde s-a făcut, de fapt, o reglementare a condiţiilor în care se poate interveni pentru prioritizarea traficului, astfel încât acestea să nu ia dimensiuni abuzive. Dar în contextul în care studiile arată că în următorii cinci ani, traficul în reţelele de internet va creşte de cinci ori, nu poate fi ocolită, nici în Europa, nici în România, întrebarea: care este cea mai bună modalitate prin care se poate asigura în continuare accesul liber şi egal la internet? Am vrut să aflăm cu cât mai mare exactitate care este situaţia din România privind acest subiect, analizând în acelaşi timp practici din alte state europene şi puncte de vedere cât mai diverse, care să ne asigure o abordare obiectivă în viitor”, a declarat în deschiderea dezbaterii preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Evenimentul a provocat un schimb de păreri pe tema implicaţiilor pe care neutralitatea internetului le are asupra drepturilor utilizatorilor, dar şi a drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la liberă exprimare şi la viaţă privată. Au fost aduse în discuţie şi metode concrete de reglementare, dar și practici efective de gestionare a traficului. Una dintre principalele concluzii ale dezbaterii a fost că, la acest moment, deşi apar ocazional motive de îngrijorare, nu se justifică o reglementare la nivel european a neutralităţii internetului, ci o intervenţie diferită de la stat la stat, proporţională cu situaţiile identificate în fiecare piaţă naţională. Transparenţa s-a distins ca remediu primordial la problemele legate de neutralitatea internetului, însă este necesară o implementare corectă a acesteia şi condiţii de concurenţă în piaţă, pentru ca utilizatorii să îşi poată schimba furnizorul dacă acesta aplică restricţii.
Prezent la eveniment, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica, şi-a exprimat determinarea de a folosi toate instrumentele la dispoziţia guvernului pentru a stimula creşterea accesului la internet în România, spunând că obiectivul tuturor factorilor de decizie ar trebui să fie asigurarea accesului liber la orice site, în condiţii de securitate, la viteze mari şi preţuri competitive. El a anunţat cu această ocazie şi intenţia ministerului pe care îl conduce de a lansa noi servicii de e-guvernare, printre care şi un sistem electronic pentru rambursarea TVA.
„Din dezbaterea de astăzi s-au desprins trei mari puncte de vedere corespunzătoare celor trei mari grupuri interesate de subiectul neutralităţii internetului: furnizorii de conţinut susţin fără rezerve neutralitatea internetului şi depind de reţea pentru a-şi putea defăşura activitatea şi a-şi furniza serviciile către consumatori, reprezentanţii utilizatorilor susţin neutralitatea completă a reţelelor şi cer ca aceasta să fie reglementată ferm, iar furnizorii serviciilor de acces la internet nu se opun principiului neutralităţii internetului, dar se confruntă cu necesităţi obiective în contextul creşterii presiunii asupra reţelelor pe care le operează,” a fost concluzia preşedintelui ANCOM, Cătălin Marinescu, care a invitat pe cei prezenţi să continue dezbaterea în cadrul unui grup de lucru pe această temă, condus de ANCOM.
Pezentările susţinute la eveniment pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM aici.