Copiii care participă la activităţi fizice sunt mai disciplinaţi, perseverenţi şi deprind bune abilităţi de socializare
Sportul şi educaţia fizică sunt esenţiale pentru creşterea rapidă şi armonioasă a copiilor, aptitudinile pe care ei le dobândesc în acest timp contribuie la dezvoltarea lor ca adulţi. De asemenea, participarea la diverse activităţi fizice de la vârste fragede are consecinţe psihologice benefice asupra copiilor. Astfel, la vârsta copilăriei şi adolescenţei sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viaţă sănătoasă, de două ori mai mult decât în cazul adulţilor.
Mai multe studii recente citate de NESTLÉ Nesquik demonstrează strânsa legătură dintre activitatea fizică şi rezultatele la învăţătură. Astfel, cercetările efectuate pe 58.000 de tineri din S.U.A., Canada, Australia şi Marea Britanie au demonstrat că cei cu o condiţie fizică mai bună obţin şi performanţe mai bune la şcoală. Activitatea fizică regulată îi ajută pe copii să aibă rezultate şcolare bune, practicarea sportului ajutând la oxigenarea optimă a creierului şi conducând astfel la creşterea capacităţii de înţelegere şi memorare a copiilor, mai ales a celor de vârstă gimnazială.
Cu toate acestea, numeroase studii arată că, la nivel mondial, foarte mulţi copii nu se implică suficient în activităţi sportive, fie că este vorba despre sportul organizat în cluburi sportive, sub îndrumarea unui antrenor sau activităţi individuale. De foarte multe ori, motivele invocate de părinţi sunt problema distanţei şi a transportului, lipsa oportunităţilor în zona în care locuiesc sau lipsa timpului.
NESTLÉ Nesquik îi îndeamnă pe părinţi să îi convingă treptat pe copii să se implice în activităţi sportive, pentru ca la vârsta maturităţii să continue să facă sport în mod frecvent.
“Sportul într-un cadru organizat aduce multiple beneficii dezvoltării fizice şi psihice ale copiilor şi adolescenţilor, întrucât prin intermediul sportului, se obţine nu numai o excelentă condiţie fizică, ci se dezvoltă un respect de sine ridicat. În plus, copiii care participă la activităţi fizice sunt mai disciplinaţi, perseverenţi şi deprind bune abilităţi de socializare.”, declară Elena Casapu, specialist Nestlé în nutriţie.
Tendinţa naturală a copilului, încă de la vârsta preşcolară, este de a face mişcare. Însă, fiecare copil are anumite preferinţe pentru activităţile fizice, iar acestea se pot diferenţia în funcţie de vârstă. De aceea, părinţii trebuie să ia în considerare activităţi uşor de învăţat pentru copilul lor, astfel încât sportul să nu devină o corvoadă.
Pentru ca fiecare copil să susţină din proprie iniţiativă o activitate sportivă, NESTLÉ Nesquik recomandă tipurile de mişcare, în funcţie de abilităţile vârstei. Astfel, până la vârsta de 5 ani, copiii preferă alergarea uşoară, dansul, aerobicul, mersul pe bicicletă sau jocul în apă.
Copiii cu vârste între 6 şi 7 ani au un grad mai mare de concentrare şi îşi coordonează mai bine mişcările, având capacitatea de a urma ordinele antrenorului. Pentru ei ar fi interesant să joace fotbal, tenis, să înveţe arte marţiale sau să înoate. De la vârsta de 8 ani, copilul poate urma orice tip de activitate sportivă, inclusiv sporturi de contact, sub o atentă îndrumare.
{mosloadposition user10}