Oboseala cronică a devenit una dintre afecţiunile secolului 21. Ritmul sarcinilor zilnice la care suntem supuşi este alert, iar de cele mai multe ori timpul alocat vieţii personale este extrem de redus, ceea ce determină apariţia oboselii.
Un studiu recent citat de NESCAFÉ1 arată că, în cazul sindromului oboselii cronice, în organismul nostru scade nivelul cortizolului, hormonul responsabil de combaterea stresului. În această situaţie, odihna nu mai este suficientă pentru a ne relaxa şi uneori este necesară consultarea unui specialist. Însă, atunci când vorbim de forme uşoare ale oboselii sunt suficiente şi chiar recomandate remediile naturale pentru a ne recapăta vitalitatea şi buna dispoziţie.
Pentru a ameliora efectele unei vieţi agitate este recomandată trecerea la un mod de viaţă mai puţin stresant, cu un program de lucru raţional, cu pauze şi mai ales exerciţii fizice regulate. De asemenea, este important să apelăm la remedii naturale, la îndemâna noastră, pentru a preveni oboseala, cum ar fi: un somn odihnitor, o alimentaţie variată şi echilibrată, exerciţii fizice regulate, o cană de cafea solubilă băută dimineaţa sau în pauza de după-masă.
Pentru mesele principale, puteţi alege condimente cu proprietăţi benefice asupra stării de oboseală, precum salvia sau scorţişoara. De asemenea, un somn odihnitor se produce întotdeauna înainte de miezul nopţii, iar pentru a-l obţine, un duş răcoritor sau o baie cu particule de minerale active sunt sugestii mereu la îndemână.
Majoritatea persoanelor care se declară obosite şi lipsite de energie nu se mai simt în stare să susţină un efort fizic. Însă, un studiu menţionat de NESCAFÉ2, realizat de Universitatea din Georgia, Statele Unite ale Americii, a relevat faptul că dimpotrivă, exerciţiile fizice moderate reduc efectele oboselii. Conform specialiştilor, 3 şedinţe pe săptămână a câte 25 de minute de mers pe bicicletă sunt suficiente pentru a scăpa de oboseală şi a reveni la un ritm de viaţă normal. Plimbările în aer liber sau exerciţiile de aerobic pentru începători pot, de asemenea, reduce oboseala cu până la 65%.
“Oboseala apare în perioadele foarte aglomerate, în care avem foarte multe activităţi de finalizat sau atunci când nu ne odihnim suficient. Pentru a ne asigura un somn odihnitor şi o stare de bine este recomandat consumul de alimente proaspete şi efectuarea de exericiţii fizice. De asemenea, o cană de cafea solubilă 100% naturală poate fi un stimulent pentru corpul şi mintea noastră, atunci când acestea sunt foarte solicitate”, declară Elena Casapu, specialist NESCAFÉ în nutriţie.
Cafeaua solubilă 100% naturală, consumată în cantităţi moderate, se numără printre produsele care pot contribui la prevenirea oboselii. Studiile furnizate de NESCAFÉ3 au arătat că persoanele care beau o cafea după masă se simt mult mai bine şi se pot concentra mai uşor asupra activităţilor pe care le au de îndeplinit. După amiaza nu mai avem acelaşi ritm dinamic din timpul dimineţii, fiind recomandat un stimulent, precum o cană de cafea solubilă.
1 Chronic Fatigue Syndrome and Morning Cortisol Response” Journal of Clinical Endocrynology and Metabolism.
2 „Regular Exercise, significant role in reducing fatigue” , University of Georgia, Research Magazine.
3 Smith, A. P. et al. (1993) Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night, Neuropsychobiology, 27, 217-23.
{mosloadposition user10}