John Grisham
Editura Rao, carte disponibilă pe Libris.ro
John Grisham, cunoscut autor de thrillere, ne invită în lumea manuscriselor rare, a edițiilor princeps și a scriitorilor faimoși.
Totul începe cu un jaf pus la cale de cinci persoane. Acestea fură manuscrisele lui F. Scott Fitzgerald care se găseau în Biblioteca Firestone de la Princeton. Manuscrisele fuseseră donate bibliotecii de fiica autorului, unicul urmaș, și includeau titluri cunoscute precum Marele Gatsby, Cei frumoși și blestemați, Ultimul magnat și alte două.
O picătură de sânge din rana unuia dintre cei cinci hoți duce la identificarea lui și prinderea de către FBI. Un alt membru din cei cinci este prins. Ceilalți trebuie să fugă și să ascundă sau vândă manuscrisele.
Astfel intră în scenă Bruce Cable, deținător al unui librării pe insula Camino (de altfel, titlul original al romanului este Camino Island).
Bruce se trezise cu ceva ani în urmă moștenitor al unei sume mari de bani. După o perioadă de trai fără griji alături de o tânără, ajunge să descopere că în librăria pe care o deținuse tatăl său se găseau numeroase cărți valoroase: ediții princeps, multe cu autograful autorului.
Își dă seama că există un potențial în această afacere și astfel, încet-încet, Bruce transformă librăria într-un loc popular printre autori pentru lansări de carte, printre cititori pentru a-i cunoaște pe autori și, mai ales, printre colecționarii de cărți și manuscrise rare ca locul de unde poți face rost de orice titlu îți dorești.
FBI-ul nu reușește să dea de urma manuscriselor lui Fitzgerald.
Aici intră în scenă Mercer Mann, o autoare de 31 de ani apreciată de critică dar cu puțin succes la public. I se propune să se infiltreze în lumea lui Cable și să descopere dacă el are manuscrisele în cauză și unde le ține.
Are și scuza perfectă: Tessa, bunica ei, era de pe insulă și Mercer încă are o casă acolo.
Iat-o așadar revenind în locurile copilăriei, cunoscând lumea importantă din domeniul cărților – autori care trăiau acum în Santa Rosa și, implicit, și pe Bruce Cable.
Negustorul de manuscrise este un thriller, însă puțin diferit. Sunt multe informații reale incluse în carte – inclusiv faptul că fiica lui Fitzgerald a donat manuscrisele sale bibliotecii Princeton. Se fac trimiteri la numeroși autori cunoscuți. Există, desigur, și personaje inventate.
Acțiunea începe în forță, cu jaful. Se domolește apoi, lăsând timp cititorilor să cunoască personajele și să fie cuceriți de lumea cărților rare. Spre final ritmul se întețește din nou. Deși există mai puține răsturnări de situație decât în alte thrillere ale autorului, cartea se citește cu plăcere de iubitorii de cărți tocmai pentru modul excelent în care este redată lumea manuscriselor rare și a scriitorilor – consacrați, aspiranți, a celor care scriu comercial, pentru vânzări și a celor care doresc să scrie doar lucruri de calitate.