Ivona Boitan
Editura Tritonic
Ivona Boitan nu-ti face viata usoara atunci cand vrei sa ii prezinti o carte. Dar e mai bine asa – pentru ca de fiecare data iti dai seama ca ai in mana o lucrare care poate fi lecturata pe mai multe planuri, ca ar trebui sa meditezi putin la replicile din carte, la ce spun sau gandesc personajele.
Actiunea din noul roman al Ivonei se desfasoara in nespus de faimosul oras Copsa Mica. Aici fabrica se inchide, orasul e acoperit de un strat negru de fum si cand totul pare cumva pierdut oamenii ce traiau in locuinte precum toti ceilalti din tara ajung sa primeasca bani si sa inceapa o noua viata intr-un cartier de lux. banii vin de la Banca Renasterea.
Anghel Arhitect (si ajunsi in acest punct trebuie sa spunem ca Anghel nu e arhitect insa ca va recomandam sa fiti foarte atenti la numele si prenumele personajelor) si sotia lui Angela nu se duc la aceasta banca. Raman sa isi duca mai departe viata in blocul care este debransat de la diverse utilitati pentru ca nu mai locuia in el nimeni in afara de ei si un vecin. Cei doi sunt multumiti de viata lor numai ca atunci cand al lor copil, Luca, se imbolnaveste de o curioasa dar dramatica maladie care necesita sume importante pentru vindecare, Angela isi roaga sotul sa mearga la banca sa primeasca si el un imprumut (banca acorda imprumuturi doar barbatilor). Anghel e ascultator si face drumul in cauza. Initial pleaca asa cum a venit – veti afla din carte motivul – dar apoi are parte de o propunere cel putin inedita: sa poarte un cip in cap prin intermediul caruia cel care detine banca – Dragos Culcer – va avea acces la orice gand al lui – si timp de 6 zile sa faca numai bine. O incercare deloc usoara dupa cum va vedea Anghel pentru ca lucrurile nu se desfasoara atat de simplu precum vrea el. Si uite-asa Anghel ajunge sa fie electrocutat, ajunge sa aiba intalniri extracorporale, cunoaste oameni si afla secrete si multe altele.
Dar atat despre poveste – pentru ca va las sa aflati multe informatii interesante si sa descoperiti paliere si ganduri din carte.
Va mai spun doar ca totul e in fapt o lupta intre bine si rau. Mie romanul mi-a adus aminte putin de Neil Gaiman din Pulbere de stele, Nicaieri si evident Semne bune, semne rele. Adaug la final ca veti regasi acel sentiment ca totul e bine pus in scena – influenta pregatirii autoarei -, ca veti avea parte de rasturnari de situatie si ca sigur nu veti lasa cartea din mana pana nu aflati deznodamantul.
Va recomandam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.