Ministrul Romana al Mediului si Padurilor, Lazlo Borbely, a fost prezent la Cancun in Mexic unde a avut loc conferinta COP 16, privind schimbarile climaterice. Lazlo Borbely a declarat ca nu se astepta la rezultate spectaculoase in urma acestei conferinte, lucru ce s-a si intamplat. Faptul ca tari precum America nu fac parte din protocolul de la Kyoto, au determinat mai multe parti cum ar fi; Japonia, Canada si Rusia sa spuna ca nu vor merge mai departe in negocieri atata timp cat USA nu se implica. Nici China nu pare prea cooperanta in ceea ce priveste negocierile si sustine ca investeste destui bani in mediu. Tari precum Bolivia au decarat raspicat , prin vocea presedintelui Boliviei ca ,, Ori moare capitalismul, ori moare natura,, , delegatia Boliviei fiind singura delegatie care nu asemnat acordul de la Cancun.
Comisarul European , Connie Hedegaard pentru schimbari climaterice a declarat intr-o conferinta de presa la Cancun, ca tarile nou intrate in UE au avut alte preocupari decat schimbarile climaterice. Intrebat cum comenteaza Ministrul Borbey a declarat ,, Dupa 50 de ani de communism s-au facut eforturi uriase din partea tarilor fost comuniste, iar pozitia acestor tari a fost una de success, ministrul a mai afirmat ca Romania in 2010 a dublat fondurile alocate programelor de mediu, cum ar fi ; casa verde, rabla, etc, astfel nu putem spune ca nu au existat progrese,,
Pozitia UE este una mult mai flexibila fata de anul trect de la Kopenhaga, lundu-si un angajament ferm de a reduce cu 30% emisiile. Mesajul tarilor europene a fost unul comun si gestionat foarte bine de Comisarul European pe probleme de schimbari climaterice.
Principalele puncte ale acordului de la Cancun sunt:
Toate tarile sa reduca emisiile, plati pentru tarile care evita sa defriseze padurile si care conserva natura, acordarea a 30 miliarde de dolari pentru tarile in curs de dezvoltare in viitorul apropiat iar pentru mai tarziu suma sa se ridice la 100 miliarde dolari, pentru a se putea adapta schimbarilor climaterice, infiintarea unui nou fond ONU, expertize pentru tarile sarace. China , SUA si alte tari poluatoare sa accepte ca economiile lor sa fie inspectate si nu in ultimul rand revizuirea stintifica a progreselor dupa cinci ani.
Delegatia Romaniei care participa la negocierile COP 16, Cancun Mexic, a fost formata din 4 experti de la Ministerul Mediului si Padurilor, 2 reprezentanti ai Ministerului de Externe si Ministrul Lazlo Borbely.