Paul Theroux
Editura Leda
Paul Theroux este un autor cunoscut, un calator si un povestitor cu mult talent. "Necunoscuta de la Palazzo d’Oro" este in fapt un roman cu o intoarcere in timp, cu amintiri din calatorii, scris atat de incitant si de patimas, incat ai impresia ca este vorba despre intamplari din viata reala a autorului.
"ACEASTA ESTE SINGURA MEA POVESTE. Acum, că am şaizeci de ani, pot să o spun."
Astfel incepe romanul publicat de Leda Books, povestea unui tanar pictor ajuns la Taormina, loc unde cunoaste doi oameni: o ea si un el, initial parand a fi un cuplu, dar descoperind apoi ca este vorba despre o contesa care calatoreste cu doctorul ei. Intr-o perioada in care regulile sociale erau aparte, in care anumite aranjamente se faceau discret, eroul era un tanar care se consola singur (sau amagea, am putea spune, pentru a fi mai corecti) ca alegerile ii apartin si ca poate oricand sa plece. Dar viata intr-un castel, accesul in inalta societate il atrag astfel ca atunci cand doctorul ii propune sa ramana la hotel in calitate de oaspete iar, mai apoi, sa incerce sa o cucereasca pe contesa si sa ii ofere ceea ce cauta aceasta, tanarul nu refuza. Desi initial pare a fi o incercare sortita esecului, ambitiosul american reuseste sa cucereasca in final contesa de origine germana. Si astfel incepe o relatie interesanta, iar povestea este presarata cu multe detalii si pasaje erotice care infatiseaza diferenta intre zilele cu interactiuni reci, pline de indiferenta aproape intre cei doi, si noptile de pasiune.
"Din nou în Sicilia, om de şaizeci de ani, am pornit pe urmele paşilor mei, evitând hotelurile de lux, căutând indicii despre eul meu mai tânăr. În aceste zile, Palermo era un loc mai americanizat şi mai liber – femei cu telefoane mobile, bărbaţi în blugi, până şi călugăriţele aveau un aspect oarecum laic în straiele lor lipsite de eleganţă."
Patru povesti isi gasesc locul intre copertele volumuluii, toate in aceeasi linie erotica, fiecare insa cu o actiune plasata in alt colt al lumii. Calatoriile autorului isi spun cuvantul in modul in care sunt infatisate locurile si oamenii, iar intrigile sfarsesc prin a cuceri si, uneori, prin a da peste cap orice final ar astepta cititorul.
"Extrem de tulburator. O demonstratie de maestru in utilizarea detaliilor si a evocarilor incarcate de senzualitate." – Financial Times
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}