Ştiai că fără albine oamenii nu ar rezista mai mult de 4 ani? A spus-o chiar Albert Einstein. Albinele sunt responsabile de polenizarea a aproape 90% dintre plante. În plus, mierea produsă de acestea e folosită atât în industria alimentară, cât şi cea cosmetică.
Apropo, te-ai întrebat vreodată de unde vine expresia „luna de miere”? Evident, dintr-o tradiţie nordică potrivit căreia tinerii însurăţei trebuiau să consume timp de o lună câte o cană de mied – o băutură fermentată îndulcită cu miere.
Sigur ai auzit şi tu cât de specială e mierea de Manuka. Se produce numai în Noua Zeelandă şi Australia din subspeciile arbuştilor de Manuka şi are indicele MGO (metilglioxal) de 1000 ori mai mare decât mierea obişnuită, datorită celei mai mari concentraţii de polen.
Ca aspect are un grad de vâscozitate crescut, fără transparenţă şi o culoare închisă (bej-maronie).
Are multiple beneficii gastro-cosmetice: îmbunătăţeşte digestia, întăreşte imunitatea, creşte calitatea somnului, combate gingivita, te scapă de răceală, aplicată pe piele vindecă tăieturile sau arsurile minore şi o scapă de roşeaţă, descuamare, acnee sau eczeme.
Vrei un truc gastronomic (sau retete care îţi susţin sănătatea)? Atunci pregăteşte-ţi de fiecare dată sosul pentru salată cu miere de Manuka, ulei de măsline, muştar, zeamă de lămâie, un căţel de usturoi proaspăt zdrobit, sare şi piper şi o să te bucuri de cea mai bună stare de sănătate.