Karen Joy Fowler
Editura Litera
Se intampla destul de rar ca o carte sa fie deopotriva pe placul publicului larg si al criticilor, dar iata ca „Ne-am iesit cu totii complet din minti” a reusit acest lucru. Romanul, distins deja cu premii valoroase (premiului PEN/Faulkner pentru fictiune 2013, nominalizare pentru Man Booker Prize 2014, inclus in 100 Notable Books of 2013 – New York Times Book Review), captiveaza inca de la inceput si isi tine cititorii alaturi pana la ultima pagina atat prin stil, cat si prin intermediul actiunii si povestii in sine.
Nu va voi dezvalui elementul surpriza pentru ca acela face parte din farmecul aparte al romanului. O sa va spun insa ca avem de-a face cu o familie: mama, tata, doua surori si un frate. Ceea ce pare insa a fi o familie fara probleme are, ca orice alta familie, incercarile sale. Sunt insa diferite, iar consecintele nu pot fi prevazute.
Lasand putin la o parte tonul in general obiectiv al prezentarilor din cadrul acestei rubrici, o sa va spun ca nu stiam la ce sa ma astept de la acest roman. O poveste de iubire? O familie si probleme comune? Cu toate acestea, de indata ce am inceput lectura nu am mai lasat cartea din mana.
Rosemary este o fata care vorbea mult – se ajunsese chiar la o conventie: sa aleaga un singur lucru din trei pe care ar dori sa le spuna, si sa il zica doar pe acela. Ea incepea uneori cu mijlocul povestii, urma apoi inceputul si dupa aceea deznodamantul. O sa vedeti de ce insist asupra acestui detaliu. Sora ei, Fern, e speciala, iar fratele Lowell are si el o poveste interesanta, neasteptata de cititor.
„Exista momente cand istoria si amintirea par incetosate, ca si cum ceea ce s-a intamplat cu adevarat conteaza mai putin decat ceea ce ar fi trebuit sa se intample. (…) Imi dau seama cum, intr-o familie ca a mea, dragostea nu trebuie sa fie castigata si nu poate fi pierduta.” (p. 40)
„Cuvantul rostit transforma cunoasterea individuala in cunoastere comuna, si nu mai e cale de intoarcere odata ce ai trecut de acest moment. Sa nu spun nimic era mult mai usor de rectificat, si, in timp, ajunsesem sa inteleg ca de obicei era cel mai bun mod de actiune.” (p. 149)
„Vocea narativa este cea care te izbeste de la inceput: robusta, ironica, inteligenta, surprinzatoare.“ (The New York Times Book Review)
„Ne-am iesit cu totii complet din minti” este un roman cuceritor, documentat, inedit, induiosator, emotionant despre familie, dragoste, iubire neconditionata si secrete.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}