de conditiile meteo extreme din Groenlanda
Căderile masive de zăpadă și condițiile meteo neprielnice țin pe loc expediția românească în Groenlanda. Cei doi exploratori români nu pot ieși din cort din cauza vântului ce atinge viteze de peste 120 km/h. Spatele cortului este complet îngropat în zăpadă, iar rezervele de mâncare mai pot alimenta alpiniștii pentru doar 20 de zile. ”Blocați în tabără. Vântul atinge 120km/h. Cornel abia se ține pe picioare încercând să mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulată o intirziere de 5-6 zile ne rugăm si sperăm ca mâine să putem continua, altfel expediția se află într-un mare impas. Și noi, odată cu ea.”
Din cauza condițiilor extrem de dure, cei doi nici nu mai pot utiliza echipamentul pentru prepararea mâncării calde. Prin urmare, Ticu Lăcătușu și Cornel Coman se hrănesc cu mâncare rece de două zile. ”Cum e să montezi cortul la 100 km/h, înotând prin zăpadă la -26 grade? Un coșmar. Ne-am mișcat bine totuși, în 3 ore eram în adapost cu bărbile înghețate și cu multă zăpadă. Nici o șansă pentru miniaragaz așa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucațică de brânză și o ciocolată”, povestea Ticu Lăcătușu pe 11 mai, după ce au reușit în sfârșit să monteze tabăra.
Pe data de 12 mai, situația se înrăutățise: ”Ora 9.00 dimineața- blocați în cort, nu putem nici măcar deschide fermoarul sa căutăm un primus, vântul e năprasnic și ne-ar spulbera. Mai avem zăpada, puțin salam si un rest de brânză. Astăzi este imposibil să plecăm de aici. Nu știm dacă nu suntem cumva în mijlocul unui ciclon, ar fi bine dacă am avea acces la ceva date meteo!” În urma acestor mesaje transmise de Ticu Lăcătușu și updatate pe blogul acestuia (www.lacatusu.ro) si pe pagina de facebook cu ajutorul soției sale, Irina Păcurariu, românii de pretutindeni au solidarizat cu exploratorii blocați în Groenlanda și au trimis mesaje de susținere, informații meteo și chiar rugăciuni pentru reușita expediției în premieră mondială și întoarcerea cu bine a lui Ticu Lăcătușu și colegului său Cornel Coman.
Dupa o noapte petrecută în cortul pe jumătate plin de zăpadă și fără ca vântul, care bate chiar din vest, direcția de mers a celor doi, să scadă sub 100km/h, situația nu s-a schimbat. Nu se poate folosi primusul iar izolarea din adăpostul înghețat a devenit greu de suportat.
Nu doar românii au probleme din cauza vremii extrem de proaste din insulă. O altă expediție, comercială, organizată de o companie britanică specializată în traversări arctice, în care schiorii beneficiază și de asistența unui ghid, este blocată de asemenea de două zile, chiar dacă se află cu trei sute de metri mai jos. Pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce încercau traversarea către coasta de est așteaptă să fie recuperați de către un echipaj de intervenție din cauza unei accidentări la genunchi a unuia dintre ei.
Buletinele meteo anunță că totuși, de mâine vremea va fi mai blândă, deși temperaturile se vor situa între -15 și -10 grade C, astfel că românii, dacă vor rezista cu bine furtunii, își vor putea continua aventura demnă de romanele lui Jules Verne.
Traseul expediției în timp real, ca și multe știri și noutăți despre cei doi alpiniști români vor putea fi găsite în exclusivitate pe www.lacatusu.ro.
Multumim sponsorilor:
Sponsor principal: Baumix.
Sponsori: Dacorom, Moldocor, Rifil, Allianz Tiriac, Nikon.
Parteneri: Automobile Bavaria, Geomed, Primaria Piatra Neamt, Vaude, Edelrid, Garmont, Mountain Organizator: Clubul Montan Român.
Parteneri media: TVR, Gazeta sporturilor, gsp.ro, Smart FM, Thinkoutsidethebox.ro, Descoperă, Alpinet, Kamikaze, Flacăra, Rebus, Photo Magazine.
{mosloadposition user10}