Zsuzsanna Szvetelszky, Eliza Bodor-Eranus
Editura Tritonic
Ce este bârfa, de ce bârfim, personajele bârfei, ce nu este bârfa, efectele bârfei, despre cei și unde bârfim – iată doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns în lucrarea Natura bârfei.
Pe lângă multitudinea de informații prețioase despre bârfă, finalul cărții aduce și “exemple practice pentru evitarea bârfei” și “cele zece porunci ale evitării situațiilor de bârfe”.
“Se spune că cei care bârfesc despre alții te vor bârfi și pe tine. (…)
Dorim să clarificăm de la bun început că bârfa nu constă doar din vorbe, ci reprezintă mult mai mult decât atât. Ea poate susține cooperarea, poate închega o comunitate, poate servi la dezvoltarea unui sistem de norme și la respectarea acestora, poate contribui la clădirea sau la distrugerea respectului,” (p. 9)
“(…) este foarte important să vorbim în termeni științifici despre bârfă, deoarece există o serie de concepții cu totul greșite în ceea ce o privește. Sperăm ca, prin cunoașterea cercetărilor din domeniu, să oferim cititorului un ghid pentru abordarea bârfei… în viața de zi cu zi.” (p. 10)
Lucrarea este deosebit de interesantă și utilă tocmai pentru că bârfa este prezentă în viața de zi cu zi. Știind mecanismele, natura bârfei și înțelegând mai bine de ce se bârfește, despre cine și când, putem descifra mai bine și unele situații cu care ne confruntăm.
Primul capitol al cărții oferă informații despre ce este bârfa, în timp ce următorul prezintă ce nu este aceasta. Se arată apoi, în capitolele următoare, de ce bârfim, natura bârfei, despre ce și unde bârfim, personajele bârfei, efectele bârfei, metodologia de cercetare a bârfei, este prezentată bârfa în literatură, iar finalul cuprinde recomandări utile pentru evitarea unor situații de bârfă.
Sunt oferite multe exemple și informații prezentate în mod concis, bârfă fiind analizată din multiple perspective și abordări.
Printre lucrurile interesante pe care le putem afla din carte se numără și câteva tipuri de bârfă: bârfa proactivă, bârfa reactivă. Există și câteva situații de bârfă: bârfa-filtru, bârfele care pedepsesc încălcarea normelor, bârfa care instituționalizează bârfa, bârfa de navigare, bârfa portret, bârfa ce rezolvă situația de criză, bârfa care deschide canalul de informații, bârfa în funcție de ierarhie, bârfa de descărcare, bârfa terapeutică, bârfa de delimitare, bârfa ce sprijină deciziile, bârfa încurajată prin feudalism și profeția care se autoîmplinește. (pp. 114-137)
Natura bârfei devine o lectură utilă tuturor pentru activitatea zilnică și diversele situații cu care ne confruntăm, inclusiv părinții lor care îi pot ajuta pe copii să învețe de mici de ce se bârfește și cum să evite bârfa.