Volumul Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, semnat de istoricul religiilor si antropologul Andrei Oisteanu, publicat in colectia „Plural M” a Editurii Polirom (ed. I, 2010 si ed. a II-a 2011) si disponibil in format electronic, a aparut recent in limba germana la Editura Frank & Timme, in traducerea Juliei Richter, profesor la Universitatea din Viena.
Rauschgift in der rumänischen Kultur: Geschichte, Religion und Literature (Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura) este al 18-lea volum al editurii germane din seria dedicata „studiilor romanesti”, intitulata Forum: Rumänien.
La aceeasi editura si in aceeasi serie a aparut, in 2010, un alt volum semnat de Andrei Oisteanu, Imaginea evreului in cultura romana si est-central-europeana (Polirom, ed. a III-a, 2012).
Volumul Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura a fost distins in 2011 cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Romania. O noua editie a cartii, revazuta si adaugita, este in curs de aparitie la Editura Polirom in seria de autor „Andrei Oisteanu”.
Un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati. Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane.
„Uitindu-ma in urma – a declarat autorul la Radio Deutsche Welle –, imi dau seama ca ma atrag subiectele tabu. Dupa ce am dezgropat un domeniu in care nu s-a umblat, cum este cel cu imaginea evreului si cu stereotipiile interetnice si interconfesionale, am trecut la o tema la fel de complicata, cea a narcoticelor in cultura romana. Este o carte care a declansat la fel de multe dezbateri ca si cea privind imaginea evreului. Am fost constient de riscurile publicarii unei astfel de carti. Pe de o parte, ma ingrijora faptul ca volumul risca sa aiba un succes facil. Tema putea sa basculeze de la tabuizare la tabloidizare. Pe de alta parte, riscam ca istoricii si criticii literari sa ma acuze de «denigrarea» unor mari personalitati ale culturii romane. Cum nu s-a intimplat nici una, nici alta, am tras concluzia ca, intr-o oarecare masura, societatea romaneasca s-a maturizat. A depasit bolile copilariei democratiei.”
Andrei Oisteanu este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucuresti), presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. Carti publicate: Gradina de dincolo. Zoosophia (1980, 2012); Motive si semnificatii mito-simbolice in cultura traditionala romaneasca (1989); Cutia cu batrini (roman) (1995, 2005, 2012); Mythos & Logos (1997, 1998); Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (1999); Imaginea evreului in cultura romana (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania – Asociatia Bucuresti; Marele Premiu al ASPRO); Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur (2002); Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004); Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007); Il diluvio, il drago e il labirinto (2008); Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (2009) (Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane); Konstruktionen des Judenbildes (2010); Narcotice in cultura romana (2010, 2011); Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine (2013). In cadrul seriei de autor va aparea si titlul inedit, Sexualitate si societate, volum ce abordeaza, asa cum ne-a obisnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii romane.