Un concert-spectacol extraordinar de de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie 2023, de la ora 19, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.
Muzici ale filmului istoric românesc este un concert-spectacol care va avea loc pentru prima dată în România, fiind inclus într-un proiect inter-universitar ce își propune cercetarea, recuperarea din arhive și reintroducerea în circuitul concertistic a muzicilor de film românesc compuse înainte de 1990.
Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, condusă de colonelul Aurel Gheorghiță și căpitanul Daniel Metea, va readuce la lumină pagini sonore de referință care au asigurat succesul a șase celebre filme istorice românești: Pe aici nu se trece!, Noi, cei din linia întâi, Ştefan cel Mare – Vaslui – 1475, Mihai Viteazul, Osânda și Pistruiatul.
Personalități de primă mărime ale scenei artistice românești – actori, compozitori, regizori, muzicologi și producători – vor comenta și readuce în actualitate aceste producții cinematografice și muzicale, ce au aparținut unor figuri centrale ale filmului autohton, precum regizorii Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan și compozitorii Tiberiu Olah, Adrian Enescu, Horia Moculescu și Theodor Grigoriu.
Evenimentul se va bucura de participarea actorilor Ioana Pavelescu, Costel Băloiu, Vlad Rădescu, Cristian Șofron, Ștefan Velniciuc, a compozitoriului Horia Moculescu și a muzicologilor Valentina Sandu-Dediu, Olguța Lupu și Nicolae Gheorghiță.
Asociația „6 Dorobanți” – grup de reconstituire istorico-militară, coordonată de criticul și istoricul Adrian-Silvan Ionescu, va prezenta uniforme militare de epocă din Primul Război Mondial.
Nu ezitați să vă bucurați de o seară memorabilă ce aduce experiențe cinematografice și muzici de film de excepție, dar și multă emoție și profunde amintiri!
Accesul publicului se va realiza pe bază de invitații care se pot obține prin înscrieri prin e-mail la adresa ucmr.office@gmail.com sau prin telefon la numărul 021.317.79.66, secretariatul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, începând cu data de 4 decembrie, de luni până vineri între orele 10-15.