Muzeul Naţional Filatelic îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă, 16 mai, până la ora 04:00 dimineaţa, extinderea programului de lucru făcând parte din programul european “Noaptea Muzeelor”, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.
Pentru a facilita întâlnirea bucureştenilor de toate vârstele cu piesele filatelice din tezaurul Poştei Române, accesul vizitatorilor este gratuit. Cu ocazia Nopţii Muzeelor, Muzeul Naţional Filatelic prezintă publicului vizitator o expoziţie de maximafilie care va reuni selecţiuni din colecţiile muzeului, dar şi din colecţiile româneşti medaliate la expoziţia mondială de filatelie care a avut loc anul trecut la Bucureşti, EFIRO 2008. Cei interesaţi vor putea primi explicaţiile necesare de la specialişti în domeniu.
Muzeul Naţional Filatelic, situat pe Calea Victoriei nr. 12, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României, reuneşte într-un spaţiu de 600 metri pătraţi piese filatelice de excepţie.
În cele trei săli de expunere pot fi admirate o parte a celor peste 11 milioane de timbre, constituind aproximativ trei milioane de serii filatelice, unele unicat la nivel mondial, matriţele originale din oţel cu care s-au tipărit cele patru valori din prima emisiune „Cap de Bour” Moldova (1858) precum şi probe, machete şi diverse stadii de realizare a timbrelor din anul 1872 până astăzi. La acestea se adaugă obiecte poştale datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului XX, ce ilustrează evoluţia Poştei Române în această perioadă.
Maximafilia este o ramură spectaculoasă a filateliei, care se ocupă cu studierea şi colecţionarea ilustratelor maxime. Prin ilustrate maxime se înţeleg cărţi poştale ilustrate care au lipite pe faţa lor o marcă poştală care are un subiect identic cu ilustrata. Acest ansamblu (marcă -ilustrată) trebuie să fie obliterat cu o ştampilă dintr-un oraş în directă legătură cu subiectul ilustrat pe marcă.
{mosloadposition user10}