- {mosimage}A cincea ediție a Congresului Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” reunește la București peste 200 de cercetători din Europa, Asia și Africa;
- Congresul aduce în discuție o temă nouă: entomologie criminalistică, știința care studiază insectele de pe cadavre, pentru a determina intervalul post-mortem;
- Cercetătorii organizează o tombolă pentru vizitatorii Muzeului „Antipa”, ajutorul căreia își vor alege un documentarist pentru expediția de cercetare din Maroc 2014.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Biologice și Universitatea din București – Facultatea de Biologie, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară organizează, la București, cel de-al cincilea Congres Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” (CZGA 2013). În perioada 20-23 noiembrie 2013, peste 200 de cercetători din Europa, Asia și Africa îşi vor prezenta rezultatele cercetării lor privind patrimoniul natural şi muzeal de origine zoologică. Printre aceștia se numără și Mark Wilkinson, unul dintre cei mai valoroși cercetători din Marea Britanie. Britanicul este cercetător emerit în cadrul British Museum din Londra. Ecologia, speciile invazive, conservarea biodiversităţii sau cercetarea şi valorificarea patrimoniului muzeal de ştiinţele naturii sunt doar câteva dintre temele dezbătute la congres.
„Este al cincilea an consecutiv în care reușim să aducem la București cercetători cu realizări deosebite pe plan internațional. E o dovadă că cercetarea în domeniul zoologiei, pe care o facem în cadrul Muzeului, este valoroasă și apreciată. Ne mândrim cu acest lucru și cu faptul că cercetătorii noștri au ocazia să discute ultimele descoperiri cu colegi din alte țări. Prelegerile din cadrul congresului ne vor ajuta să avem o imagine de ansamblu asupra domeniului, care va fi completată de expediția pe care o vom face anul următor în Maroc. Cel care va câștiga la tombolă va avea o experiență de neuitat.”, a declarat m.c. al Acad. dr. Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.
Încă de la prima ediţie, Congresul Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” propune specialiştilor din domeniul zoologiei un cadru formal de întâlnire şi dialog pe teme ştiinţifice. Recunoscut internaţional, atât prin importanţa lucrărilor ştiinţifice prezentate, cât şi prin prezenţa unor nume mari din lumea academică, evenimentul a devenit deja o tradiţie. Prin organizarea acestei manifestări ştiinţifice, cercetătorii urmăresc în primul rând valorificarea şi promovarea patrimoniului Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, prin comunicarea rezultatelor cercetărilor efectuate asupra acestuia, dar şi stabilirea de contacte şi schimb de experienţă cu specialişti din alte instituţii similare atât din România, cât şi din alte ţări.
Domenii noi de cercetare în Muzeu
Ediția de anul acesta a CZGA aduce în atenția cercetătorilor o temă nouă – entomologia criminalistică, un domeniu inedit, cu aplicare utilă în investigațiile Poliției. Entomologia criminalistică utilizează speciile de insecte necrofage, adulți și larve, pentru a determina intervalul post-mortem al cadavrelor. Știința reprezintă granița dintre entomologie și sistemul judiciar și poate ajuta în elucidarea unor fapte ce nu pot fi soluționate altfel. Dacă la nivel internațional această metodă este folosită, România nu are încă o legislație dezvoltată în domeniu. Cercetătorii Muzeului Antipa fac demersuri pentru crearea unui cadru legislativ, astfel încât activitatea să poată fi integrată în cercetările juridice. Domeniul este în curs de dezvoltare în țara noastră, iar Muzeul Antipa este singurul loc din România unde se pot efectua astfel de cercetări. Muzeul dezvoltă arii de cercetare diverse, astfel încât din 2006 funcționează un departament de Biologie Moleculară care acționează ca un laborator de criminalistică animală. Cercetătorii sunt solicitați ca experți în anchetele de braconaj pentru a identifica specia de la care provin urme de sânge, resturi de oase etc.
Cercetătorii, în căutarea unui documentarist pentru expediția științifică din 2014 în Maroc
Mai mult, pe toată durata Congresului, vizitatorii Muzeului Antipa vor avea ocazia de a participa la o tombolă ce le poate aduce un loc în următoarea expediție de cercetare organizată de Muzeu. Toți cei care vizitează muzeul în perioada 14 – 17 noiembrie intră automat în cursa pentru postul de documentarist în echipa cercetătorilor români care va pleca anul viitor în Maroc, cu scopul de a explora unele zone mai puțin abordate din punctul de vedere al biodiversității. Rezultatele științifice obținute în urma acestei expediții vor fi publicate în reviste științifice internaționale de prestigiu. Mai multe informații puteți obține accesând pagina de facebook a Muzeului.
{mosloadposition user9}