Vizitatori
Ne-am dorit ca publicul Muzeului Antipa să revină cu plăcere în spațiul nostru și să ia parte la activitățile și evenimentele propuse și promovate special pentru acesta reușind astfel să atragem:
• 374.553 de vizitatori în expoziția permanentă;
• 30.227 participanți la 43 de proiecte educaționale, cu un total de 617 de activități;
• 170.771 de vizitatori la 3 expoziții temporare majore;
• 5.662 de vizitatori cu nevoi speciale.
Bugetul anului 2023
Pentru fiecare 1 leu primit de la bugetul de stat, am mai adus încă 1,326 lei din venituri proprii!
Veniturile proprii sunt extrem de importante pentru noi, deoarece subvenția asigură doar 18% din cheltuielile cu bunuri și servicii.
Veniturile proprii au provenit din:
• bilete pentru vizitarea muzeului sau/și participarea la activitățile organizate de noi;
• vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului;
• prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.);
• sponsorizări primite;
• accesarea de fonduri europene.
Accesibilizarea Muzeului
Rampe de acces pe toate cele 3 nivele
Am instalat în martie 2023 rampele de acces pe toate cele 3 nivele de acces ale muzeului pentru utilizatorii de scaun rulant.
Vizitator utilizator de scaun rulant
„Orele liniștite la Antipa” au devenit tradiție pentru publicul nostru special
Am continuat programul „Orele liniștite la Antipa” și am reușit să desfășurăm 23 de ediții, cu 5 mai multe față de anul 2022.
„Orele liniștite la Antipa” reprezintă un program special de vizitare a Muzeului, în zilele de luni (când muzeul este în mod normal închis pentru publicul general), pentru vizitatorii cu deficiențe senzoriale asociate diferitelor tipuri de diagnostic.
Atelierele „Descoperă” au devenit modele de bună practică pentru alte muzee
Am continuat programul „Descoperă”, care a cuprins 41 de ateliere la care au participat 447 copii și tineri cu cerințe educaționale speciale, de 2 ori mai multe față de 2022, și de care s-au bucurat alți peste 200 de participanți, comparativ cu anul precedent.
Pornind de la povești frumoase despre animale, participanții au descoperit în cadrul atelierelor adevăruri științifice explicate într-un mod accesibil, stimulându-le astfel curiozitatea și creativitatea.
Am deschis ca-n fiecare vară sera de fluturi – un spațiu complet incluziv
Am continuat pe timpul verii cele 2 programe educaționale incluzive legate de expoziția temporară de fluturi exotici:
• „Ora liniștită în sera de fluturi” a fost derulat ca program special de vizitare a expoziției de fluturi tropicali vii, la care au participat 365 de persoane cu dizabilități și însoțitorii lor pe parcursul celor 6 ediții organizate în vara 2023;
• atelierele educaționale incluzive „Descoperă fluturii exotici” au avut în total un număr de 81 de participanți.
Exponate interactive pe traseul expozițional
Am finalizat proiectul „Atinge-mă Umbră!” și am redefinit modul în care publicul se poate comporta în muzeu în relație cu obiectele expuse. Obiectele de patrimoniu din Muzeul Antipa, ca în orice alt muzeu, trebuie protejate, astfel încât atingerea lor de către vizitatori este explicit interzisă.
Muzeul Antipa prin acest proiect co-finanțat de AFCN propune vizitatorilor o soluție inovativă prin punerea la dispoziție pentru vizitatori a 9 exponate interactive care POT fi atinse („umbre”), cu care vizitatorii pot interacționa fără restricție. Proiectul a avut ca parteneri Fundația Cărturești și Agenția Fish&Bricks și a beneficiat de suportul financiar al MOL România.
SOLUȚIE INOVATIVĂ
- necesară pentru protejarea obiectelor de patrimoniu;
- satisface nevoia vizitatorilor de a interacționa cu exponatele de Muzeu.