Centric IT Solutions România, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei, BCR și Asociația „Toți pentru unul” lansează MuzeAR, o aplicație interactivă care folosește tehnologia XR pentru valorificarea patrimoniului expus în Palatul Culturii din Iași. Această aplicație utilizează tehnologia AR pentru a da viață obiectelor de patrimoniu și a le prezenta într-un mod inedit. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, ei pot descoperi utilizări uitate de mult timp și pot dobândi o nouă înțelegere a istoriei și culturii locale.
Prin furnizarea unei experiențe interactive și personalizate, prin intermediul aplicației MuzeAR, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depășind limitele tradiționale ale vizitei muzeale. De asemenea, AR atrage tinerii, membrii generației tehnologizate, și îmbunătățește procesul de învățare prin oferirea de experiențe interactive și captivante pentru vizitatori. Pe parcursul traseului expozițional, cu ajutorul telefonului, publicul poate descoperi utilitatea și modul de întrebuințare a trei artefacte, instalații țărănești de mari dimensiuni aflate în colecția muzeului.
„Echipa Centric de XR ajută clienții să descopere lucruri pe care nu le credeau posibile. Îi ajutăm să vadă dincolo de lumea 2D, astfel încât să își poată gestiona mai bine atuurile, să își crească productivitatea și să îmbunătățească experiența clienților. MuzeAR este o aplicație care recrează 3D practicile istorice și culturale care s-au pierdut sau sunt dificil de redat, folosind tehnologia AR. În procesul tehnic de realizare al aplicație MuzeAR, echipa Centric a început prin crearea scenariului privind secvențele vizuale ale scanării 3D (storyboarding). Mai apoi, s-au scanat 3D obiectele reale, definind-se punctele de referință din spațiul virtual pentru alinierea corectă a obiectelor la mediul real, s-au creat modele digitale tridimensionale ale obiectelor folosind software specializat. La final, în procesul de animare al personajelor s-au folosit dispozitive Kinect. Dispozitivele Kinect sunt folosite pentru captarea mișcărilor și gesturilor utilizatorilor, în timp ce alte echipamente, cum ar fi camerele de scanare 3D și software-ul de modelare și animație, sunt utilizate pentru captarea și prelucrarea datelor necesare pentru crearea și animarea obiectelor și personajelor în mediul virtual.”, ne transmite Florin Zaharia, Discipline Coordinator XR Team, Centric IT Solutions România.
Aplicația MuzeAR reprezintă o inovație remarcabilă în domeniul muzeografiei și al tehnologiei, aducând în premieră la Iași elemente de realitate augmentată și animație 3D pentru a oferi vizitatorilor o experiență interactivă și captivantă în timpul vizitei la muzeu. Extended Reality (XR) este termenul generic utilizat pentru a descrie tehnologiile care combină elemente din realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și realitatea mixtă (MR) pentru a oferi utilizatorilor o experiență integrată și imersivă. Realitatea Augmentată (AR) adaugă elemente virtuale sau digitale la mediul fizic existent. Aceste elemente pot fi vizualizate printr-un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, care folosește camere și senzori pentru a detecta și afișa elementele AR în contextul mediului fizic al utilizatorului.
„Cu ajutorul aplicației MuzeAR nu doar recreem o bucată de istorie locală importantă, ci ne bucurăm de o valorificare mai bună a patrimoniului cu ajutorul tehnologiei și atragerea generației tinere la muzeu.”, ne-a transmis Victor Munteanu, șef de secție la Muzeul Etnografic al Moldovei, Palatului Culturii din Iași.
MuzeAR este disponibilă pentru dispozitivele Android și iOS.
MuzeAR nu este singura aplucație XR dezvoltată de Centric în România, un alt exemplu este proiectul de design urban participativ Furban, aplicat în Florești, Cluj și București, sectorul 2. În 2020, Centric Romania a realizat Terapeutul Virtual, o aplicație care poate fi utilizată în terapia copiilor cu autism, pe care a donat-o Fundației Surâsul Albastru, iar în 2023, a creat o aplicație de tip Treasure Hunt pentru Campionatul Internațional de Esports, prin care utilizatorii au putut explora în mod interactiv obiectivele turistice ale Iașului.