Festivalul propune publicului iubitor al muntelui filme, cărți, expoziții de fotografie și dezbateri publice, în perioada 27 februarie – 4 martie, la Brașov, Predeal și Bușteni
Cea de-a treia ediție a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură si educatie montană din România, se desfășoară anul acesta, în perioada 27 februarie – 4 martie, în trei locații – Brașov, Predeal și Bușteni. Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții, povești ale muntelului, într-o selecție internațională și în competiție națională, prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul montan și alpinism.
Alpin Film Festival se va deschide miercuri, 28 februarie, prin vernisajul a două expoziții foto și proiecția, în premieră națională, a filmului „Viața e o potecă” – film realizat din seria „Izolați în România” în care 12 reportaje surprind viaţa oamenilor ce trăiesc în cătunele izolate de munte din toată țara.
”Am început festivalul acum trei ani cu gândul de a crea un loc de întâlnire al celor care iubesc muntele și îl înțeleg – de la cei care aleg să îi bată potecile până la cei care fac din alpinism o vocație. Există o comunitate puternică în România, sportivi, alergători montani, parapantiști, schiori, alpiniști care au atins diverse vârfuri de 6, 7 sau 8 mii de metri în toată lumea – pentru toți aceștia, dar și pentru cei care apreciază muntele fără să practice neapărat un sport, avem cel puțin un film, o carte, un colț dintr-o expoziție de fotografie, povești care să îi inspire și să îi unească. Vrem să și educăm publicul din România, dincolo doar de a-l informa sau a-i oferi o alternativă de weekend. Îi avem alături de noi pe cei care au realizat performanțe extraordinare pe munții din întreaga lume – oameni din poveștile cărora generațiile tinere au ce învăța.” a spus Dan Burlac, directorul Festivalului Alpin Film Festival și inițiatorul proiectului.
Printre invitații speciali ai festivalului ce vor interacționa cu publicul se numără: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Daciana Leonte, Cosmin Andron, sportivii de performanță Paul Constantin Pepene, Cornel Dumitru Puchianu, Dana Haralambie recent reveniți în țară de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, sportivii Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții. Invitații străini sunt personalități de marcă în domeniul montan: Victor Saunders, alpinist scoțian, personalitate excepțională din rândul ghizilor montani din Europa sau Manuele Panzeri și Mario Panzeri din Italia, alpinisti cu performanțe deosebite, în special în ascensiunile pe Cerro Torre . Lista completă a invitaților și prietenilor festivalului este disponibilă pe site – https://www.alpinfilmfestival.ro/invitati.html.
Din selecția internațională, publicul va putea viziona filme precum: Samuel in the clouds (Belgia, 2017, durata: 70 min); Hadwin’s Judgement (Canada, 2016, durata: 87 min, regia: Sasha Snow); Elbrus (Rusia, 2016, durata: 60 min, regia: Laurent Jamet); K2 – Touching the sky (Polonia, 2016, durata: 71 min, regia: Eliza Kubarska); Europe’s Last Nomads (Austria, 2016, durata: 52 min, regia: Gernot Lercher). Locațiile în care se vor proiecta filmele din selecția internațională sunt: Centrul Cultural Reduta, Brașov, Universitatea Transilvania, Brașov (Strada Politehnicii, nr 1) și Centrul Cultural Aurel Stroe, Bușteni.
Samuel in the Clouds – trailer from Clin d’oeil films on Vimeo.
‘HADWIN’S JUDGEMENT’ OFFICIAL NFB TRAILER from Spark Films / Sasha Snow on Vimeo.
ELBRUS from EYE OF THE STORM PRODUCTION on Vimeo.
K2 TOUCHING THE SKY – official trailer from PolishDocs on Vimeo.
Europe’s last Nomads Trailer from Interspot on Vimeo.
Filmele din secțiunea „Competiția națională – Film Românesc de munte” spun poveștile unor locuri fascinante din România sau din lume – Pe urmele lupului în Apuseni (România, 2017, durata: 52 min, regia: Dan Curean, Dan Pavaloiu), Lemnul – Ținutul Buzăului (România, 2016 – durata 38 min, regia: Andrei Dobrescu, Adriana Oprea), Banatul Montan – Drumul Romanilor (România, 2017, durata: 26 min, regia: Sabin Dorohoi), Nebunul Mare – (România, 2017, durata 60 min, regia: Ioan Stoenică), „Islanda, cu bicicleta în deșert” sau “MUZTAGH ATA”. Locația principală a competiției naționale este Cinemateca Patria din Brașov. La proiecții, vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte.
La Bușteni, pe 3 martie, va avea loc și proiectia, în premieră, a filmului expediției în Cerro Torre cu Zsolt Torok și Vlad Căpușan – protagoniști în cea mai spectaculoasa și valoroasă performanță a alpinismului românesc de început de an.
Mai mult, festivalul are o importantă componentă educațională si propune câteva întâlniri inedite pe teme precum: „Ariile protejate – Redute ale culturii montane” in parteneriat cu Asociatia PROPARK (Brașov), „Educația pentru turism montan” in parteneriat cu Academia de studii Economice (Predeal) și ”100 de ani de turism montan în România” (Brașov). Alte evenimente din programul festivalului sunt:
– Ziua Alpinismului, la Bușteni, în data de 3 martie, – o zi dedicată alpinismului românesc ce va cuprinde Gala Alpinismului și proiecțiile filmelor ce reflectă trei expediții ale unor alpiniști români în Aconcagua, Cerro Torre și KHAN TENGRI
– Expoziții de fotografie – Expoziția „Apa” cu sprijinul Asociatiei Forona, Expoziția Via Carpatica cu sprijinul SKV (mai multe informații aici)
– Concursuri sportive cu premii oferite de sponsorii festivalului: Cupa școlilor de schi la Predeal, Concurs schi de tură – Predeal Vertical Race
– Bucătăria Muntelui – evenimente de degustare a produselor și preparatelor specifice muntelui.
Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile. Întreg programul Alpin Film Festival și detaliile complete ale evenimentelor și proiecțiilor din această ediție sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro.
Trailer-ul video al festivalului:
Ediția din acest an a festivalului este susținută de:
Sponsori: Borsec, Coresi
Partenerii instituționali: Primăria Brașov, Primăria Predeal, Primăria Bușteni
Parteneri strategici: Convenția Carpatica, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Federația Română de Atletism, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Universitatea Transilvania din Brașov, Asociația Națională a Salvatorilor Montani, Agenția Metropolitană Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Kolectiv
Cu sprijinul: Nikon, Reghin, Empire, Ambasada US în România, Institutul Polonez – București, Institutul Italian de Cultură din București, Buff, Munții Noștri, Centrul Cultural Reduta – Brașov, Forona, Hotel Carmen, Hotel Dragului, Castelul Cantacuzino, Tess.ro, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV, Sergiana, S-KARP, Gravity, Tabere și Circuite – SilviuBalan.ro, Grupul Iubim Brașovul, Televiziunea Online – IBv TV, Academia de Studii Economice, Asociația PROPARK, Academia Română, Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
Despre festival: ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestări de acest gen din întreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franța), KATMANDU (Nepal) și se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.
Mai multe informații puteți găsi pe www.alpinfilmfestival.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/.