William Golding
Editura Litera
Despre acest roman, William Golding spunea ca el sintetizeaza ceea ce doreste sa transmita prin operele sale. In plus, chiar citatul cu care se deschide cartea (din „Outline of history” de H. G. Wells) ar fi de asemenea un soi de ancora, inca un element care vine sa evidentieze ideea principala a textului.
Pregatiti-va sa fiti luati prin surprindere inca de la primele randuri intrucat in centrul actiunii se afla oameni cu nume: Lok, Batrana, Nil etc. Oamenii sunt speciali si pentru ca traiesc asa cum ne imaginam noi ca traiau oamenii din Neanderthal. Oameni care „au imagini”, care sunt legati de natura, care traiesc dupa alte reguli si au alte valori. Salbatici, ar zice unii. Si totusi, spre final, un alt trib, al lui Tuami, aparent cel mai civilizat, ii… invinge in cruzime (daca putem spune astfel).
Un roman care poate fi citit in multe chei, inclusiv cea a luptei pentru pamant, a cuceririi unora de altii (triburi, ca in carte, sau populatii diferite – a se vedea numeroasele exemple istorice cand un teritoriu s-a descoperit, iar localnicii au ajuns sa fie inlaturati, eliminati sau izolati, incet-incet).
Interesanta este si prezentarea personajelor principale. Acestea sunt bine creionate, intamplarile constituindu-se in elemente care cizeleaza caracterul. Insa daca multe capitole il prezinta pe Lok din perspectiva membrilor tribului sau (o imagine buna, veti vedea cu ce atribute), spre final el este infatisat din perspectiva lui Tuami – si apare ca un salbatic, necuviincios etc. Iata asadar o noua paralela cu realitatea, pentru ca adesea oamenii ii considera pe cei pe care nu ii cunoaste (sau i-a considerat) ca fiind salbatici doar pentru ca societatea lor are alte reguli, functioneaza dupa alte criterii si repere. In loc de intelegere, este vorba mai degraba despre impunere – a regulilor celui mai puternic.
Desi Golding este foarte cunoscut pentru romanul lui de debut, „Imparatul mustelor”, „Mostenitorii” este unul in care ideea din primul roman este dusa mai departe, la fel si provocarea adresata cititorilor. „Mostenitorii” este asadar o poveste (dar nu una simpla, fara implicatii) despre ciocnirea civilizatiilor, despre societate in sine si reperele pozitive pe care le poate oferi, despre incercari si despre supravietuire, un roman provocator si menit a-si pune cititorii pe ganduri.