Fondul de private equity, Morphosis Capital Fund I a finalizat o tranzacție în domeniul soluțiilor și serviciilor complete pentru acces industrial, prin achiziționarea împreună cu investitorii fondului a pachetului majoritar de acțiuni, 51%, din EMI, liderul în domeniu pe piața locală. Valoarea tranzacției se ridică la 15 milioane de euro, capital care va alimenta creșterea gamei de produse și a bazei de clienți a EMI, precum și extinderea la nivel internațional.
„După 21 ani de muncă în echipă, EMI a ajuns, prin această tranzacție, la un punct de cotitură, care ne va permite să ne dezvoltăm mai rapid în România și să ne extindem de aici pe piața europeană, prioritar în Belgia și în Franța. Avem un model de business solid, testat în toți acești ani, în care am devenit unul din liderii de piață în România, singura companie care oferă gama completă de servicii personalizate pentru sisteme industriale de acces și lider incontestabil pentru servicii de mentenanță preventivă și curativă. Modelul nostru de business este bazat pe oameni și etica muncii, pe valori și competențe, precum și pe căutarea constantă a performanței. Suntem încântați să avem alături un partener important care să recunoască valoarea pe care echipa EMI a construit-o în toți acești ani și, mai ales, unicitatea ei pe piață. Împreună cu Morphosis Capital vom accelera dezvoltarea EMI, cu obiectivul de a deveni furnizorul preferat în România și în Europa de soluții totale industriale și pentru proiecte tehnice complexe. Le mulțumesc colegilor mei din cadrul EMI și tuturor clienților și furnizorilor cu care am lucrat, pentru că am ajuns împreună la acest nivel,” a declarat Jerome France, fondator și CEO al EMI.
EMI are o experiență de 21 de ani pe piața din România, specializându-se în soluții de acces industrial – uși, porți, rulouri, cortine, garduri și alte închideri industriale. Compania furnizează soluții integrate, de la consultanță, proiectare, fabricare, montare, până la mentenanță și service, pentru soluții globale de acces pentru sectorul industrial, comercial și logistic. La fabrica sa de la Căteasca, EMI dezvoltă inclusiv soluții tehnice unicat, adaptate nevoilor clienților.
Compania operează în toate domeniile și lucrează cu cele mai relevante companii din diverse sectoare cum ar fi: industrie auto și agroalimentară, dezvoltatori și operatori de centre comerciale și parcuri logistice, precum și companii de construcții. EMI are 70 de angajați, organizați în echipe de intervenție în întreaga țară, și în fabrica de la Căteasca.
În 2020, EMI a înregistrat o cifră de afaceri de peste 55 milioane de lei, cu o creștere de 6% față de anul 2019. Parteneriatul dintre EMI și Morphosis Capital are ca obiectiv consolidarea poziției de lider național a EMI în domeniul soluțiilor de acces industriale, atragerea de noi nișe de clienți și pătrunderea pe piețe noi prin realizarea de tranzacții de tip M&A.
„Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru cu EMI, o afacere unică, cu o experiență exemplară de 21 ani și cu Jerome France, care a reușit să construiască un lider de neegalat pe piața industrială din România. Tranzacția de astăzi marchează numeroase premiere pentru noi – este prima tranzacție în care am colaborat cu coinvestitorii noștri, cărora le mulțumim pentru încredere. Este, de asemenea, cea mai mare tranzacție până în prezent, de o dimensiune pe care o avem în vedere pentru următorul nostru fond și prima investiție în sectorul producției și serviciilor. Împreună cu Jerome France, așteptăm cu nerăbdare să accelerăm dezvoltarea EMI prin extinderea gamei de produse și a zonelor geografice în care să fim prezenți. Modificările legislative tot mai stricte din acest domeniu, precum și cererea pentru soluții durabile și eficiente din punct de vedere energetic vor conduce la creșterea solicitării de soluții de închidere industriale actualizate și conforme. EMI deține toate resursele necesare pentru a se adapta noilor cerințe de producție și să livreze soluții de închidere industriale de ultimă generație,” a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner, Morphosis Capital.
Investiția în EMI este cea mai mare de până acum pentru Morphosis Capital, depășind pragul cuprins între 5 și 10 milioane de euro investit de obicei de către fond. Pentru a suplimenta investiția, Morphosis Capital s-a asociat cu birourile familiale din Belgia, Vybros, Tilleghem și alții, investitori în Fondul I. În urma acestei tranzacții, Morphosis Capital și coinvestitorii dețin o participație majoritară de 51% în companie, în timp ce restul de 49% este menținut de fondatorul și CEO-ul, Jerome France.
EMI este cea de-a patra tranzacție realizată de Morphosis Capital după investițiile efectuate în DocProcess, Medima Health și rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu. Fondul de private equity estimează că va realiza încă trei tranzacții până la mijlocul anului 2022, moment în care întregul capital din Fondul I, în valoare totală de 50 de milioane de euro va fi investit.
Tranzacția a fost facilitată de firmele de avocatură RTPR, în calitate de consilier al Morphosis Capital și Leroy și Asociații, în calitate de consilier al EMI, precum și de Crédit Agricole Romania, membră a grupului Vista Bank. PwC Romania a realizat procesul de analiză diagnostic (due diligence) financiar, fiscal și comercial. Tranzacția a fost aprobată de către Consiliul Concurenței în data de 25 august 2021.
Despre EMI
EMI este liderul de piață în domeniul sistemelor industriale de acces. De la înființarea sa în 2000, compania s-a specializat în soluții integrate de consultanță, proiectare, fabricare, montare, mentenanță și service pentru soluții industriale de acces dedicate industriei, centrelor comerciale și centrelor logistice. EMI are o fabrică proprie la Căteasca, în apropiere de Pitești, unde creează soluții specifice și personalizate pentru clienții companiei. Fabrica este în topul producătorilor europeni datorită sistemului său de producție performant, dotat cu echipamente de ultimă generație. EMI și-a dezvoltat echipe de intervenție care acoperă întreaga țară și sunt disponibile într-un interval foarte scurt, majoritatea intervențiilor fiind în maxim 24 de ore. www.emi.ro