• MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor
• MOL România va sprijini cu 400.000 de lei 22 ONG-uri, care vor derula proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru 800 de copii și adolescenți cu nevoi speciale. Suma este cu 100.000 de lei mai mare față de ediția precedentă.
• În cele 8 ediții anterioare ale Programului, MOL România a susținut cu peste 2,4 milioane de lei 146 de proiecte care au ajutat aproape 10.000 de copii cu nevoi speciale
MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat lista organizațiilor non-profit care au obținut finanțare în cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele de terapie prin artă și terapie emoțională susținute de Program vor ajuta 800 de copii și tineri cu nevoi speciale, cu deficiențe, cu boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.
„Peste 900 de proiecte au fost înscrise pentru finanțare în cei 9 ani de existență a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Specialiștii implicați în implementarea celor 146 de proiecte finanțate au dovedit prin munca, dăruirea și perseverența lor că terapiile complementare aplicate pot modifica și pot schimba esențial calitatea vieții unor copii cu nevoi speciale și a familiilor acestora”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.
În perioada 26 septembrie – 26 octombrie 2017 s-au înscris 91 de organizații non-profit care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflaţi în curs de recuperare după afecțiuni grave, solicitând finanțare în cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Organizațiile înscrise provin din 26 de județe: 18 din București, 13 din Cluj, 10 din Iași, 7 din Harghita, câte 5 din Timiș, Bihor și Mureș, câte 3 din Bacău, Satu Mare și Sibiu, câte 2 din Alba, Covasna și Galați, câte una din Argeș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vâlcea și Vaslui. Dintre cele 91 de organizații, 38 s-au înscris și la ediția precedentă. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 22 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2017 – august 2018.
Fondurile alocate de MOL România pentru această ediție a Programului sunt de 400.000 lei. Dintre cele 22 ONG-uri câștigătoare, 11 vor obține finanțare pentru prima dată, în timp ce restul de 11 s-au mai numărat printre beneficiari în ediții anterioare ale Programului.
Organizațiile selectate provin din București și din județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu și Timiș. Proiectele câștigătoare vor derula activități de terapie prin artă – muzică, desen, pictură, fotografie, tehnologie digitală; terapii experiențiale utilizând activități de escaladă și alpinism în aer liber; terapii asistate de animale; terapii emoționale – tehnici ca jocuri de rol, mișcare și joacă, tehnica prin atingere kangaroo; stimulare polisenzorială.
„ONG-urile interesate se pot informa despre acest program, despre condițiile de înscriere inclusiv în perioada implementării proiectelor finanțate. Lansarea noii ediții, în septembrie anul viitor, când organizațiile finanțate vor prezenta proiectele realizate, va fi un alt prilej de informare. Astfel, asigurăm șanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs. După cum se observă și în acest an, o parte importantă (jumătate) dintre ONG-urile câștigătoare s-au înscris pentru prima dată, ceea ce dovedește că programul este cunoscut și specialiștii de calitate au încredere în condițiile organizatorice bine stabilite ale acestuia”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.
Proiecte finanţate în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 9-a, 2017-2018
În cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 9-a, cele 22 de organizații câștigătoare își vor derula proiectele în perioada decembrie 2017 – august 2018.
Cinci organizații vor derula activități pentru copii spitalizați. Activitățile propuse de specialiștii de la Universitatea Emanuel din Oradea și Fundația Internațională Pentru Copil și Familie Dr. Alexandra Zugrăvescu din București urmăresc diminuarea stresului legat de boală și spitalizare cu ajutorul terapiei prin joacă și muzică, iar profesioniștii Asociației Inima Copiilor (București) propun terapie prin atingere (kangaroo) pentru copiii internați în cadrul Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Maria Sklodovska Curie.
Fundația Inocenți din Bistrița va utiliza tehnica „photovoice” pentru facilitarea identificării și exprimării emoțiilor legate de boală pentru copii internați în Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud, secția de pediatrie.
Scopul proiectului propus de Asociația Lumina din Bacău îl constituie creșterea calității vieții și diminuarea suferinței emoționale a pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă care beneficiază de serviciii de îngrijire paliativă în cadrul Hospice-ului Lumina.
Asociația Mișcare de Tabără Yuppi și Asociația Club Sportiv Kory Francisc din Cluj vor oferi terapii experiențiale – aventuri în grădina de corzi, activități de escaladă și alpinism – ajustate la abilitățile și nevoile unor copii suferind de boli grave (diabet, artrită juvenilă, cancer) și copii nevăzători.
Terapia prin muzică va fi îmbinată cu elemente de hidroterapie în proiectul propus de Asociația Help din Sfântu Gheorghe pentru copii cu deficienţe grave, iar Asociația Psy Serenitas din Sighișoara va combina muzica („drumming circle”) cu activități în aer liber pentru recuperarea unor copii cu deficiențe senzoriale și neuromotorii.
Asociația Szent Anna Védencei Egyesület va organiza activități de meloterapie unor elevi cu dificultăţi de învăţare sau cu deficienţă mintală uşoară din zona Miercurea Ciuc iar profesioniștii de la Fundația Inimă de Copil (Galați) vor utiliza terapie prin muzică, stimulare senzorială și ateliere de dezvoltare emoțională pentru copii cu dizabilități și întârziere în dezvoltare din zona Galați.
Asociația Pedagogilor Sociali Cheia (Târgu Mureș) și Asociația Langdon Down Transilvania (Satu Mare) vor utiliza elemente de art terapie (pictură, dans, muzică, mișcare dar și ateliere de gătit) în cadrul proiectelor destinate unor copii cu sindrom Down.
Patru organizații vor derula proiecte utilizând terapii asistate de animale: Asociația HorsEmotion din Timișoara va oferi terapie asistată de cai (hipoterapie) și activități recreativ-educative prin intermediul altor animale mici unor copii instituționalizați din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Timișoara.
Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România (Cluj) continuă programul de recuperare complex pentru copii care frecventează Grădinița Specială Malteză, utilizând terapia asistată de câini. Fundaţia Salvator din Gheorgheni își propune recuperarea unor copii cu dizabilități prin intermediul terapiei asistată de cai, facilitând formarea autonomiei personale și integrarea școlară și socială a micilor beneficiari, iar Asociația Descoperă Natura din Cluj va oferi interacțiuni ecoterapeutice împreună cu activități asistate de animale unor copii din Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cluj.
Asociația Prader Willi din România (Zalău), Asociația Terocart Academy (Cluj) și Asociația Elijah Inițiativa Școlară Ruth Zenkert (comuna Roșia, județul Sibiu) vor utiliza o combinație de tehnici de art terapie, spre exemplu desen, colaj, pictură sau modelaj în combinație cu alte tehnici, după caz (cum ar fi dansul și mișcarea, tehnici multimedia, psihodrama) în vederea recuperării copiilor cu boli rare sau cu diferite cerințe educaționale speciale.
Asociația Magicamp (Brănești, județul Dâmbovița) va organiza tabere pentru copii care au pierdut pe cineva drag, în cadrul cărora terapia prin joc și dramaterapia va fi combinată cu activități recreative în aer liber, iar Asociația Tandem din capitală va organiza ateliere de improvizație și jocuri de rol pentru câțiva copii de la Școala Gimnazială specială pentru deficienți de vedere Austrului din București.