• Proiectul Poliol va fi cel mai mare proiect de investiţii la nivelul Grupului MOL în perioada 2017- 2021
• Grupul MOL face un pas mai departe în lanţul valoric al petrochimiei, orientându-se către produse chimice semifabricate și produse chimice de specialitate, ca parte a strategiei sale pentru anul 2030
• MOL va deveni singurul producător de polioli integrat din Europa Centrală şi de Est
Budapesta, 20 iulie 2017 – La jumătate de an după anunţul privind strategia pentru anul 2030, Grupul MOL a atins un reper important în călătoria sa de transformare industrială. Acordurile de licență semnate cu Evonik IP și thyssenkrupp vor permite companiei MOL să producă propilenoxid (oxid de propilenă), o componentă cheie pentru producerea poliolilor. MOL îşi propune să devină un producător important de polioli, un produs intermediar cu valoare ridicată utilizat în industria automobilelor, a ambalajelor și a mobilei.
Grupul MOL a încheiat contracte-cheie privind tehnologiile de bază ale Proiectului Poliol, anunțat în 2016 ca parte a primului ciclu de investiții din cadrul strategiei pe termen lung MOL 2030. Contractele vizează achiziţionarea de licențe tehnologice și pachete de proiectare pentru tehnologia denumită HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen în oxid de propilenă) pentru producția de oxid de propilenă. Licențiatorul unității de peroxid de hidrogen pentru uz intern este Evonik în timp ce un consorțiu format de Evonik și thyssenkrupp Industrial Solutions AG licențiază unitatea de propilenoxid. Contractele conțin, de asemenea, oferte obligatorii și pre-contracte vizând etapele ulterioare de inginerie și execuție ale unităților HPPO de către thyssenkrupp și achiziționarea de catalizatori din portofoliul Evonik.
Semnarea contractelor de licență marchează începutul acestui proiect de investiții major de importanță strategică pentru MOL, precum și începutul unui parteneriat pe termen lung între MOL Group, Evonik și thyssenkrupp.
În plus, Grupul MOL a selectat Fluor în calitate de Project Management Consultant (PMC) pentru lucrări de inginerie de bază (FEED) şi pentru etapele de realizare a proiectului. MOL Grup se află în etapele finale de selecţie a licenţiatorului pentru tehnologia de polieter poliol precum şi pentru selectarea contractorului pentru realizarea lucrărilor privind utilităţile şi alte facilităţi.
Aceste acorduri reprezintă prima etaă în implementarea strategiei pe termen lung MOL 2030, care prevede alocarea a aproximativ 1,9 miliarde USD pentru investiții în proiecte transformaţionale în domeniul produselor chimice și petrochimice, pentru perioada 2017-2021. Complexul industrial, care va fi construit în Ungaria, va fi cel mai mare proiect investiţional al Grupului MOL pentru perioada 2017-2021, pe baza investiţiilor existente. Noua linie de produse va oferi acces la pieţe atractive din Europa Centrală şi de Est şi, totodată, va reprezenta o continuare logică a strategiei MOL de a face progrese în lanţul valoric al segmentului Downstream către produse chimice semifabricate și produse chimice de specialitate. În conformitate cu valorile-cheie ale MOL privind dezvoltarea sustenabilă, acest pas a dus la apropierea MOL de tehnologia de ultimă generație, eficientă din punct de vedere energetic şi care nu generează produse secundare ce nu pot fi valorificate. Poliolii pe bază de propilenoxid folosesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, material folosit pe scară largă în industria auto, construcţii, producţia de ambalaje şi mobilier.
Noul complex industrial va include instalaţiile de producţie HPPO cu o capacitate de producţie de 200 kt de propilenoxid pe an, mai multe linii de producţie de polieter polioli, utilităţi şi alte elemente de infrastructură.
„Acordul încheiat astăzi cu partenerii noştri renumiţi marchează un pas important în implementarea Strategiei 2030 şi va transforma Grupul MOL într-o companie-lider în Europa Centrală şi de Est în sectorul produselor chimice. O primă etapă investiţională decisivă va include cheltuirea a până la 1 miliard de USD pentru Proiectul Poliol, compania devenind astfel un jucător relevant la nivel european. Tehnologia inovatoare și ecologică nu numai că ne va permite să devenim singurul producător de poliol integrat din regiunea noastră, dar va reprezenta şi o poartă către alte zone foarte profitabile ale industriei chimice,” a declarat Zsolt Hernádi, Preşedinte-CEO al MOL Grup.
”Proiectul Poliol este este un exemplu concret al modului în care parteneri puternici își pun la un loc competențele specifice pentru a pune bazele unei alianțe strategice durabile, bazată pe încredere reciprocă. Evinok va contribui la acest proiect cu know-how-ul său tehnologic avansat și experiența operațională, aducând totodată catalizatori cu proprietăți remarcabile. Suntem un partener de încredere, inovator care are o tradiție în furnizarea de soluții eficiente și sustenabile”, a declarat Johannes Ohmer, membru al consiliului de administrație din cadrul Evonik Resource Efficiency GmbH.
“Suntem mândri să intrăm în acest parteneriat pe termen lung care va permite MOL să producă propilenoxid de înaltă calitate, printr-un proces extrem de rentabil. Acest proces, care permite un consum eficient de materii prime, producție ecologică și investiții de capital reduse, a fost dezvoltat pe baza experientei noastre semnificative în ingineria proceselor și proiectarea și construirea de uzine chimice și alte instalații industriale împreună cu partenerul nostru Evonik,” a declarat Sami Pelkonen, CEO al Diviziei Electroliză & Polimeri din cadrul thyssenkrupp Industrial Solutions.