Poate părea hilar că aducem în prim-plan zahărul taman când se discută intens despre cât de nociv este. Specialiștii în nutriție, medicii și mass-media insistă pe acest subiect în contextul în care, în 2018, aproape tot ce mâncăm din comerț conține zahăr (pâinea, mezelurile, alimentele procesate, sosurile, condimentele etc.). Cu toate acestea, zahărul (precum orice alt aliment) consumat cu moderație, cunoscându-i avantajele, dezavantajele și aportul caloric pe care îl aduce, poate rămâne în dieta noastră.
Este adevărat, atât din cauza varietății și gustului irezistibil al produselor pe care le putem găsi la tot pasul, cât și a ritmului alert în care trăim, mulți oameni le aleg pe cele cu un conținut ridicat de zahăr, nefiind atenți la frecvența consumului acestora. Conștientizarea riscurilor și o alimentație echilibrată sunt factorii care duc la o dezvoltare armonioasă a organismului.
Cele mai cunoscute tipuri de zahăr existente pe piață sunt zahărul alb, rafinat (din trestie sau sfeclă) și zahărul brut (din trestie turbinado / muscavado / demerara).
Brun sau brut? Nu e același lucru. Știai că zahărul brun existent pe piață este, de cele mai multe ori, un tip de zahăr rafinat, dar colorat și aromatizat cu ajutorul siropului de caramel sau melasei adăugate după procesarea completă? În schimb, zahărul brut (de tip demerara) este zahărul din trestie nerafinat, care păstrează o parte importantă din conținutul natural de melasă. Dacă ar fi să facem o ierarhie, zahărul brut din trestie, consumat cu moderație, este cel mai sănătos. Vrei să știi câte calorii are zahărul? Ei bine, 100g de zahăr alb conțin 390 calorii, în timp ce aceeași cantitate de zahăr brut, nerafinat, înseamnă 370 calorii. Diferența ajunge să conteze într-o viață de om, crede-ne pe cuvânt.
Iată și câteva beneficii ale zahărului brut, comparativ cu cel alb:
- Spre deosebire de cel alb, zahărul brut de trestie nu este complet procesat. Zahărul brut are în componență melasă (care îi conferă culoarea închisă specifică și aroma) și, datorită ei, încă mai conține o doză mică (1-3%) de minerale: fier, calciu, potasiu și magneziu
- Aroma naturală și gustul de caramel fac zahărul brut mai delicios decât cel alb
- Zahărul brut aduce, pe lângă zaharuri, și o parte de nutrienți
- În aluaturi, zahărul brut are tendința să rămână ușor crocant, ceea ce va da prăjiturilor o textură și un gust aparte
- Zahărul brut are în compoziție 2% apă, ceea ce îl face să aibă un conținut caloric ușor mai scăzut decât al zahărului alb
Dacă și ție ți s-a făcut poftă de ceva dulce, iată o rețetă simplă și sănătoasă: Negresă de post cu karob si fructe confiate
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 cană de făină albă + 1 cană de făină grâu integral
- 3/4 cană de zahăr brut
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 praf de sare
- 2 linguri de suc lămâie
- 3 linguri de karob (pudră de roșcove)
- 1/2 cană de ulei cocos
- 1 cană apă
- 1 linguriță esență de vanilie
- 3/4 cană de fructe confiate tocate mărunt (ananas, papaia, caise etc)
Pregăteşte două amestecuri pentru negresă: unul din ingrediente uscate și altul din ingrediente lichide. Amestecul din ingrediente uscate este format din făină, sare, zahăr, bicarbonat de sodiu și karob (fără fructele confiate). Iar cel din ingrediente lichide se compune din apă, ulei, suc de lămâie și esență de vanilie. Peste ingredientele uscate toarnă-le pe cele lichide și amestecă bine cu o lingură de lemn, până când se omogenizează. La final, înglobează și fructele confiate tăiate mărunt. Pregătește o tavă pe care o tapetezi cu hârtie pentru copt și apoi toarnă compoziția. Coci negresa de post la foc potrivit circa 30 minute. O poți încerca făcând testul cu scobitoarea. La final, după porționare sau chiar înainte, tu alegi dacă ornezi negresa cu fulgi de cocos, glazură de ciocolată sau cu zahăr pudră.