Ați observat că majoritatea oamenilor se plâng de faptul că nu le ajung banii de la o lună sau alta? Sau că nu își permit să pună bani deoparte pentru zile negre? Realitatea este că, deși nu ne dăm seama, cu toții facem cheltuieli inutile în fiecare lună.
Există numeroase moduri prin care putem economisi chiar dacă veniturile noastre nu sunt mari. Puteți coase haine acasă și să nu mai achiziționați la fel de des obiecte de vestimentație sau puteți petrece mai mult timp în bucătărie preparând cele mai delicioase rețete, care vor fi nu doar mai sănătoase, dar și mai ieftine decât cele comandate la restaurant.
sursa foto
Sfaturi pentru a economisi bani
1. Renunțați la vicii! Țigările, alcoolul sau jocurile de noroc nu doar că nu sunt sănătoase, dar vă produc găuri substanțiale în portofele. Orientați-vă către pasiuni gratuite sau mai ieftine, cum ar fi lectura sau joggingul. Nu doar că veți pune bani deoparte, dar veți fi și mai sănătoși.
2. Dacă sunteți „shopaholic”, iar hainele sunt marea slăbiciune care vă dă bugetul peste cap, încercați să învățați să vă creați propriile haine și să le coaseți acasă. Nu vă înțelegeți cu acul, ața și foarfeca? Toate au un început. Achiziționați o țesătură ușor de manevrat și, cu răbdare, veți învăța să vă coaseți ținute după modelul celor de la marele case de modă.
3. Gătiți acasă! Nu mai ieșiți atât de des la restaurant, chiar dacă este plăcut să fiți serviți și este ușor să comandați cele mai sofisticate preparate. Gătitul acasă vă va înjumătăți banii pe care îi cheltuiți pe mâncare. Propuneți-i partenerului să petreceți mai mult timp în bucătărie și, cine știe, poate descoperiți o pasiune nouă.
4. Nu mai cumpărați mâncare în exces. Statisticile arată că românii aruncă 6000 de tone de mâncare în fiecare zi. De ce să umpleți coșul de cumpărături, dacă în final jumătate din produse ajung la gunoi? Faceți cumpărături respectând o listă clară care să cuprindă alimente și cantități în funcție de nevoi.
5. Reciclați uleiul uzat. Marele lanțuri de magazine au oferte din acest punct de vedere: la 5 litri de ulei uzat primiți o sticlă nouă de 1 litru.
6. Cumpărați obiecte electrocasnice cu o clasă energetică superioară. Chiar dacă pe moment veți plăti un ban în plus, investiția o veți recupera repede și veți și economisi în final pentru că facturile la utilități vor fi mai mici.
7. Cumpărați oferte Last Minute. Agențiile de turism au lunar astfel de variante pentru turiștii care vor vacanțe de vis la prețuri pentru toate buzunarele. De ce să plătești 500 de euro pentru o vacanță la Paris, când poți pleca mâine cu 200 de euro?
Cine poate economisi bani?
După cum ați văzut, este ușor să reduceți cheltuielile zilnice dacă aveți un plan bine stabilit și îl respectați. Nu trebuie să aveți joburi foarte bine plătite și nici să faceți eforturi foarte mari pentru a economisi pentru zile negre sau pentru a vă îndeplini un vis mai costisitor. Oricine are un loc de muncă stabil, o viață echilibrată și puțină ambiție poate economisi bani.