Pentru a doua oară consecutiv la Forumul Orașelor Verzi (FOV), Armata Selectării Atente a Plasticului, ASAP, programul Fundației The Institute, mobilizează toți brașovenii la reciclat, în cadrul evenimentului CO₂lectăm separat împreună.
Timp de 3 zile, în perioada 9-11 septembrie, între orele 11:00-20:00, brașovenii sunt invitați la cortul ASAP din Piața Sfatului, pentru a crea, cu ajutorul voluntarilor, diverse obiecte funcționale din deșeuri reciclabile, inspirate de creațiile realizate pentru acest proiect de Alexe Popescu, unul dintre designerii români cu un portofoliu ce acoperă mai multe zone creative, în special legate de reciclare și de aplicațiile practice ale tehnicilor de pliere în design, tehnologie și upcycling.
Mai mult decât atât, toți cei care participă la FOV 2022, între 9-11 septembrie, și aduc la cortul ASAP PET-uri transparente de 0,5L, doze metalice, hârtie sau recipiente de sticlă, pot contribui la realizarea unei lucrări artistice de mari dimensiuni, proiectată de designerul Mihnea Ghilduș. Instalația va fi confecționată exclusiv din materiale reciclabile, colectate în timpul evenimentului, în containere special amenajate.
„Crearea unei instalații dedicate reciclării a fost de la început o provocare, cu atât mai mult cu cât conceptul trebuie să lase suficient loc de exprimare participanților. Mă bucur foarte mult că putem face acest proiect alături de locuitorii Brașovului, care sunt convins că vor veni în număr foarte mare în Piața Sfatului și vor participa la conturarea formei finale a lucrării. Obiectivul nostru este ca, la finalul FOV 2022, pe 11 septembrie, să avem o instalație colaborativă care va rămâne ca inspirație pentru alte viitoare campanii și acțiuni de reciclare”, a menționat designerul Mihnea Ghilduș.
„Entuziasmul brașovenilor de la prima ediție FOV, de anul trecut, de a afla cât mai multe despre colectare selectivă și reciclare, dar și numărul mare de adolescenți care-au venit către noi să ceară cât mai multe informații, ne-au făcut să ne dorim continuarea acestui parteneriat și să fim prezenți și în acest an la cel mai mare eveniment din România dedicat mediului. Pas cu pas, avem toată încrederea că vom reuși să îndeplinim obiectivul principal al ASAP, acela de a genera schimbări în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare”, a declarat Andrei Borțun, CEO al The Institute.
„Găsește-ți Puterea” este tema celei de-a doua ediții a Forumului Orașelor Verzi. Evenimentul, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, are ca scop transformarea Brașovului în Capitala Verde a României, prin desfășurarea a zeci de activități și conferințe, în perioada 5-11 septembrie, care să încurajeze autoritățile și cetățenii în a deveni parteneri pentru un mediu mai curat și mai verde.
Din 2019 și până în prezent, comunitatea ASAP a căutat cele mai eficiente metode de valorificare a deșeurilor de plastic, în funcție de specificul lor și a încercat, prin diverse acțiuni, campanii sau evenimente să ajute tinerii din România să conștientizeze în toate mediile în care își petrec timpul, începând cu sala de clasă, până acasă, în familie, dar și în grupul de prieteni, impactul și rezultatele concrete ale implicării în colectarea selectivă a deșeurilor. Programul contribuie intens la promovarea educației pentru mediu și la crearea unui model de colectare separată aplicabil instituțiilor de învățământ.
Până în prezent, 4 sectoare al capitalei și 23 de orașe și reședințe de județ au aderat la misiunea ASAP și, prin intermediul autorităților locale și al inspectoratelor școlare, susțin activ unitățile de învățământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcțională de colectare separată și de reciclare a plasticului. Programul ASAP este activ în următoarele localități din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești, Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamț, Buzău, Măgurele – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.