Octavian Simu
Editura Herald
Cunoașterea mitologiei unui popor ajută la mai buna înțelegere a acelui popor, a valorilor sale, a modului în care își explică lumea, universul.
„Mitologia chineză a cumulat fapte și ființe considerate miraculoase, sacre sau eroice care, la vremea lor, au adus transformări în existența colectivităților omenești. (…)
Ca oricare alta mitologie, și cea chineză însumează mituri cosmogonice, de creare a Universului, lumii, omului, animalelor și plantelor, de întemeiere a națiunii, derulând povestiri care au dăinuit în memoria difuză, s-au multiplicat în timp, au pătruns în folclor, s-au fixat uneori în sărbători și festivități periodice, devenite tradiționale, s-au manifestat prin unele obiceiuri, superstiții sau atitudini gestuale ale oamenilor obișnuiți. Ca structură, miturile sunt purtătoare de sens, de semnificații. Ele vehiculează în mod continuu un mesaj venit din trecut pentru a sluji binelui prezentului. Acest mesaj poate sta ascuns în carnea epicului unui mit, de aceea este necesară o atitudine hermeneutică față de el, o încercare de traducere grijulie, cât mai rațională și obiectivă, ceea ce presupune o minimă familiarizare cu lumea chineză. Este și unul din țelurile propuse prin cartea de față.” (pp. 6-7)
Octavian Simu a realizat un discționar deosebit de interesant al mitologiei chineze.
“În lucrarea de față și-au găsit locul personaje mitologice, diferite divinități, zei și zeițe, eroi civilizatori, suverani legendari, spirite bune și rele, duhuri și demoni, nenumărați muritori divinizați, proveniți cu toții mai puțin din istoriile incerte ale trecutului îndepărtat, cât din religia populară veche, din folclor și din religiile daoistă, budistă și confucianistă. Alături de toți aceștia se regăsesc în cartea noastră, descrise sumar, locurile sacre mai însemnate, elementele din natură cu semnificație mitologică, precum și câteva date despre lucrările publicate în trecut care conțin legende, mituri, scenarii mitologice etc. Nu au fost uitate, desigur, nici unele concepte filosofico-religioase, privite în linii mari, în dimensiunea lor restrânsă la trăsăturile esențiale ale gândirii care le-a pus în circulație.”
Cartea de față este așadar un demers demn de laudă și un produs final de înaltă calitate și util tuturor celor care vor să cunoască mai multe despre mitologia chineză.