David Foenkinos
Editura Nemira
Jean-Pierre Crozon, bibliotecarul orașului Crozon din Bretania, decide să preia o idee din Canada și să expună într-un spațiu special dedicat din bibliotecă opere care au fost refuzate de editori.
Condiția pentru a fi inclus în aceasta colecție? Ca autorii să predea romanul personal.
Delphine este o tânără editoare care a avut mult succes cu un roman pe care l-a recomandat editurii la care lucra. Într-o zi, vizitând biblioteca, editoarea descoperă un roman pe care decide să îl publice.
Romanul, semnat Henri Pick, devinde un adevărat succes, mai ales că se creează o campanie media impresionantă pentru promovarea lui.
Numai că soția autorului și fata lui mărturisesc faptul că Henri Pick nu citise și nu scrisese nimic altceva decât meniuri. Nu era deloc romantic, deși romanul are o poveste romantică.
Intriga se complică atunci când un jurnalist este hotărât să arate că romanul NU îi aparține lui Henri Pick.
Iată așadar o investigație literară palpitantă, cu răsturnări de situație și personaje interesante. Ce merită subliniat însă este faptul că romanul tratează mai multe teme importante. El vorbește despre condiția scriitorului și reacțiile celor refuzați (reacții diferite, unii perseverând, alții alegând modalități mai drastice de a reacționa, autorul făcând trimiteri la numeroase titluri care le sunt cu siguranță cunoscute cititorilor), despre miza scrisului, prezentând lumea literară – autorii și modul în care aceștia se schimbă pe măsură ce cunosc succesul sau eșecul, editorii și întreg aparatul de marketing necesar promovării unei cărți. Romanul aduce în atenție și tema iubirii și a relațiilor într-un mod interesant.
Misterul Henri Pick este un roman care se citește ușor – o lectură de-o seară – pentru că autorul știe să captiveze și să păstreze interesul cititorilor până la sfârșit.