“Prizonierul cerului” de Carlos Ruiz Zafón
Prizonierul cerului, de Carlos Ruiz Zafón, cel de-al treilea volum din ciclul de romane început cu Umbra vîntului şi Jocul îngerului, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba spaniolă şi note de Ileana Scipione. Carte recomandată de BookMag.
Prizonierul cerului (2011) revine la misterioasa şi fascinanta lume din Cimitirul Cărţilor Uitate, în centrul vechi al Barcelonei. În dimineaţa de Crăciun a anului 1957, Daniel Sempere, cunoscutul protagonist, se află singur în anticariatul tatălui său, cînd apare un personaj misterios. Acesta îşi manifestă interesul faţă de unul dintre cele mai preţioase volume din magazin, ţinut sub cheie, o ediţie frumoasă, cu ilustraţii unice, din Contele de Monte-Cristo. Deşi nu pare să aibă o pasiune aparte pentru cărţi, străinul insistă să cumpere această ediţie scumpă şi să i-o dăruiască prietenului apropiat al lui Daniel împreună cu o dedicaţie stranie. Vizita sa declanşează o serie de aventuri uluitoare, presărate cu urmăriri, trădări, poveşti de iubire, evadări spectaculoase din temniţă, schimbări de identitate şi reîntoarceri din morţi care schimbă destinele tuturor şi la care cititorii fideli vor lua parte cu sufletul la gură.
„Un roman al splendorii şi al capcanelor, care la rîndul lor ascund alte şi alte capcane. În mîinile lui Carlos Ruiz Zafón, fiecare scenă împrumută aerul misterios din primele filme ale lui Orson Welles. Trebuie să fii cu adevărat romantic ca să-i poţi aprecia întreaga valoare, şi abia atunci lectura ta va fi excepţională.” (Stephen King)
Carlos Ruiz Zafón s-a născut la Barcelona, în 1964. A lucrat în publicitate şi a colaborat la reviste prestigioase precum La Vanguardia sau El País. Pentru cîţiva ani, a locuit la Los Angeles, unde şi-a încercat condeiul scriind scenarii de film. Şi-a început cariera literară în 1993, cu o carte pentru copii, Prinţul din negură (Polirom, 2011), pentru care i s-a decernat premiul Edebé. I-au urmat romanele Palatul de la Miazănoapte (1994; Polirom, 2011), Luminile din septembrie (1995; Polirom, 2012), Marina (1999; Polirom, 2010), Umbra vîntului (2001; Polirom, 2005), distins cu Prix du Meilleur Livre Étranger în 2004, finalist la Premiul pentru roman Fernando Lara (2001) şi Premiul Llibreter (2002) şi desemnat cea mai bună carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia; în anul 2008 a apărut Jocul îngerului (Polirom, 2009).
Cărţile sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi şi au cucerit numeroase premii şi milioane de cititori de pe toate continentele.
În pregătire: Philippa Gregory, Doamna dintre rîuri.