Alfred Loisy
Editura Herald
Multi sunt interesati sa afle cat mai multe despre vremuri si civilizatii disparute. Religiile, credintele oamenilor din antichitate au suscitat de-a lungul timpului un interes deosebit – si inca mai sunt multe de aflat si descoperit.
Se pot face numeroase corelatii intre religiile actuale si mituri/religii/credinte din trecut, iar Alfred Loisy ne arata in „Misteriile antichitatii” ce elemente din diverse din cultele unor zei se regasesc in Crestinism. Autorul realizeaza o analiza deosebit de atenta a religiilor si cultului misteriilor in trecut, fara a putea fi, desigur, o cercetare atotcuprinzatoare. Se opreste cu atentie asupra lui Dionysos si Orfeu, asupra misteriilor din Eleusis, mitului lui Isis si Osiris si cultului lui Mithra. Cel din urma a fost cel care a inregistrat un succes deosebit, atragand numerosi adepti si avand numeroase puncte comune cu crestinismul.
Autorul ofera informatii ample din surse diverse pe care le avem la dispozitie astazi, iar acolo unde datele sunt incomplete Alfred Loisy introduce deductii proprii si interpretari deschizandu-le cititorilor noi perspective.
Modul in care erau vazuti zeii la inceputuri este foarte interesant si, cu siguranta, un element de descoperit de oricine.
„La inceput, zeii erau considerati a fi un fel de dublu pe jumatate nediferentiat, pe jumatate spiritual al acestor fenomene; in urma dezvoltarii religiilor, zeii nu mai sunt forte naturale, ci devin persoane.
Pe masura ce constiinta personalitatii umane dobandea o mai mare claritate, personalizarea zeilor a capatat o mai mare acuratete. Personalizarea lor a devenit mai mult sau mai putin transcendentala, dar ea a fost gandita dupa calapodul umanitatii. Actiunea invizibila a zeilor se modeleaza pe cea a oamenilor cu autoritate in societate. Zeii devin stapanii, protectorii cetatilor si ai familiilor.”
Autorul ajunge si la perioada cunoscuta indeobste atunci cand ne referim la zei – cea de gardieni, in schimbul „serviciilor” lor facandu-se jertfe. Insa detaliile merg mult inainte, iar analiza ofera o viziune independenta de religie sau de polemica. In fapt autorul subliniaza faptul ca un studiu exhaustiv s-ar intinde pe mai multe generatii, ca textele sunt cunoscute de ani buni insa ca important este sa fie analizate independent, critic.
Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}