Paracelsus
Editura Herald
Unui anumit segment de cititori, numele Paracelsus ii este foarte cunoscut. De fapt, numele complet al autorului este Theophrastus Bombast von Hohenheim.
Pentru a putea intelege insa opera trebuie precizate anumite lucruri. Odata faptul ca in epoca (si caracteristic si autorului) erau "la moda" formularile metaforice. De aceea lucrarile lui par inchise, inaccesibile unor cititori. Apoi trebuie oferite cateva detalii despre Paracelsus insusi. Astfel, si voi cita din prezentarea din carte redata si pe siteul editurii, Paracelsus "A fost medic, aventurier, fizician, alchimist si magician, dar si metafizician, mag si astrolog. Ca medic, a combatut teoria clasica a anticului Galenus, sustinind ca maladia reprezinta un dezechilibru nu al umorilor, ci al chimiei ce regleaza fiziologia. Spirit vizionar, el a atribuit vindecarea unui raport optim intre simptom si tipul medicamentatiei folosite. Fascinat ca orice alchimist de gasirea pietrei filosofale, dar si de transmutatia diferitelor metale in aur, Paracelsus ramine in istoria stiintelor chimice drept cel dintii care a folosit in laborator un aparat de distilare prin utilizarea vaporilor de apa. De asemenea, el obtine hidrogenul din otet si pilitura de fier, iar eterul etilic din etanol si vitriol. Filosofia sa, de filiatie neoplatoniciana, este una de factura panteista, holista si cosmologica, caci Universul sau Intregul se manifesta prin parte, iar individualul participa la coerenta generalului. Natura musteste de spirit, care este esenta Universului. Natura umana este tripartita, fiind constituita din trupul elementar (carcasa), corpul astral (sufletul) si corpul eteric (spiritul).".
Un alt element important a fi precizat este faptul ca aceasta lucrare contine 3 alte scrieri ale autorului, aducand asadar intr-un tot unitar parti din opera lui, oferind cititorului roman posibilitatea de a avea acces, dintr-o data, la 3 parti importante si, prin aceasta, oferindu-i posibilitatea de a intelege mai bine conceptia lui Paracelsus. Avem asadar reunite Despre tainele alchimiei (in trei tratate), Despre filosofia oculta si Arhidoxele magiei (in sapte tratate).
Multe elemente care recomanda astfel lucrarea de fata. Si tineti cont acestea sunt doar de suprafata, pentru ca ceea ce conteaza cel mai mult, esenta, scriitura in sine, sunt reala valoare si realul motiv pentru a citi lucrarea. Veti patrunde intr-o lume mistica, magica si veti afla lucruri interesante, provocati fiind de asemenea la deslusirea lor.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.