Concert al Corului Academic Radio
Corul Academic Radio și dirijorul Dan Mihai Goia vă invită la Sala Radio, joi, 8 decembrie 2011, ora 19.00, la un concert cu muzică romantică, valsuri şi colinde din repertoriul universal. Vom descoperi MIRAJUL VOCAL-INSTRUMENTAL de-a lungul unei călătorii sonore „De la Clasic la Contemporan”, în care ansamblul coral îi va avea ca invitați pe tenorul Nicolae Simonov, pianiștii Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu și pe organista Simona Popovici. De asemenea, la concert va participa și un grup de instrumentiști percuționiști.
În program figurează lucrări corale acompaniate de orgă, pian, 2 piane, pian la 4 mâini şi percuţie, compuse de Johannes Brahms, Franz Schubert, Gioacchino Rossini, Serghei Rahmaninov, Johann Strauss, Tim Pratt, Gustav Holst, Alessandro Kirschner, Bernard Dewagtere, Michael J. Oczko, Huub de Lange.
Concertul este dedicat „ZILEI INTERNAŢIONALE A CÂNTULUI CORAL”, eveniment inițiat de Federația Internațională a Muzicii Corale, care a avut loc la nivel mondial pentru prima dată în 1991, iar în România, în anul 2000.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Creat în scopul susţinerii repertoriului vocal-simfonic, Corul Academic Radio a parcurs drumul maturizării artistice, perfecţionându-se şi lărgindu-şi permanent preocupările, asimilând neîncetat noi partituri, ajungând să stăpânească astăzi un impresionant număr de lucrări: oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade şi numeroase miniaturi.
Corul Academic al Radiodifuziunii Române a luat fiinţă în 1940, sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru. Corul susţine înregistrări şi concerte publice cu mari lucrări vocal-simfonice ale repertoriului universal alături de orchestre, precum şi un bogat repertoriu a cappella. Preocupat şi de promovarea creaţiei naţionale, ansamblul prezintă în primă audiţie, cu precădere lucrările compozitorilor români contemporani, multe dintre ele fiindu-i chiar dedicate.
Dan Mihai Goia este dirijorul Corului Academic Radio din anul 2000. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. În anul 2009, Dan Mihai Goia a primit pentru bogata sa activitate Premiul pentru interpretare dirijoral – corală al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunătoare realizare, şi anume lansarea compact–discului cu Vecernii, opus 37 de Serghei Rahmaninov, pentru care a colaborat cu soliştii Gabriela Popescu şi Călin Brătescu alături de Corul Academic Radio şi Corala Bărbătească Ortodoxă „Te Deum Laudamus”.