Pe Strada Carpați din Caracal este de câteva zile agitație mare. De luni tot vine lume, de la înalți demnitari la primar și angajați din companii. Toți au ales sã nu rãmânã indiferenți și sã ajute, așa cum pot, cei 200 de pãrinți și copii ce locuiesc aici, în cele douã blocuri din Caracal. Blocurile, construite în anii ’60, nu au mai fost renovate de atunci, iar fiecare ploaie face prãpãd în apartamentele ce adãpostesc 48 de familii. Nevoia urgentã este de a repara acoperișul.
Din tirul parcat în fața blocului A se descarcã ultimii cinci paleți de tiglã. “Pe ãsta unde îl ducem, domnu’ Todor?” întreabã Frantz, unul dintre locatarii din Carpați, zilele acestea voluntar șef pe șantierul Habitat for Humanity România. “Hai Dico, pune mâna aici. Cheamã-i pe toți încoa’, sã facem lanț”.
Voluntarii, locatari și angajați ai firmei de securitate BGS, se aranjeazã în șir, din fața blocului și pânã la ultimul etaj. Dau tigla din mânã în mânã, sã ajungã sus la muncitori.
Să fie cum era odată
Între 6 și 10 octombrie, prin evenimentul BIG BUILD, Habitat for Humanity România renoveazã, împreunã cu voluntari din comunitate, companii și importante personalitãți, acoperișul unuia dintre cele douã blocuri. Renovarea acoperișului face parte dintr-un proiect mai mare, zefiR, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeanã extinsã.
Dintre mulțimea de voluntari nu poți sã nu o remarci pe tanti Carmen. Evitã sã ne spunã anii pe care îi duce, însã sunt mulți și grei, iar ultimii 22 au fost de singurãtate. “Dumnezeu are grijã de mine de când a murit bãrbatul meu. Și un nepot din București, mai vine și mã ajutã. Și dumneavoastrã acum. N-am crezut cã mai trãiesc sã vãd așa ceva”.
“Când m-am mutat aici cu bãrbatul era frumos. Erau flori peste tot și colo în fațã era o grãdinã, cu roșii, cu cartofi. Dupã ce terminãm aici, o sã pun iar flori în fața blocului. O sã fie curãțenie”, spune tanti Carmen, cu certitudinea cã anii ce vor urma îi va duce într-o casã sãnãtoasã și cãlduroasã.
Tanti Carmen se ridicã ușor de pe buturugã și își aranjeazã șorțul. Pauza a trecut. Se întoarce alãturi de ceilalți voluntari la muncã.
Și pentru Maria Patriche este o bucurie sã vadã cum sus e pusã tiglã peste tiglã. “E un miracol pentru noi. Ați vãzut pe partea cealaltã, zici cã este gata. Mai avem un pic”. Maria stã în Ghetoul Carpați de când se știe, de 37 de ani. Igrasia și mucegaiul nu au cruțat nici apartamentul ei, în care stã împreunã cu mama, fata, ginerele și nepoțica de doar câteva luni. Peste tot pe pereți și pe tavan se vãd urmele șuvoaielor de apã, ce au distrus nestingherite mobilele și parchetul.
“Aveam foarte mare nevoie de ajutor. Este un pas foarte mare pentru noi. Viața este grea aici, ca peste tot, însã sperãm la o viațã mai bunã”, mãrturisește cu optimism Maria.
Dintre cei care au venit sã îi încurajeze și sã le dea o mânã de ajutor locuitorilor din Str. Carpați din Caracal se numãrã și Gerard Corr, amabsadorul Irlandei în România și Thomas Stauffer, șeful Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeanã extinsã.
Despre Ziua Mondială a Locuirii
Habitat for Humanity România sãrbãtorește de șase ani “Ziua Mondialã a Locuirii” prin evenimentului BIG BUILD. În cadrul BIG BUILD, Habitat for Humantiy România construiește și reabiliteazã, împreunã cu voluntari din țarã și din strãinãtate, locuințe și centre comunitare din zone sãrace și aduce în prim-plan problema locuirii din România. Între 6 și 10 octombrie au loc evenimente de construcție, voluntariat și promovarea nevoii de locuire decentã în Caracal, Beiuș (o echipã de voluntari Habitat for Humanity Irlanda de Nord va ajuta la construcția unei case pentru o familie din Șoimi), Cluj (cursuri de eficiențã energeticã), Comãnești (construcția unei locuințe noi pentru o familie din Nicolae Bãlcescu) și Rãdãuți (flashmob).
Încă din 1986, prima luni a lunii octombrie a fost declarată de către Organizația Națiunilor Unite „Ziua Mondială a Locuirii” (UN World Habitat Day). Susținători din toată lumea vor fi alături de Habitat for Humanity în proiectele speciale organizate cu această ocazie, pentru a atrage atenția asupra nevoii unui adăpost sigur, decent și accesibil. Habitat for Humanity Internațional și ONU au semnat recent un memorandum pentru a promova împreună soluțiile de locuire la nivel mondial prin campanii de advocacy și conștientizare.