Brian Selznick
Editura Corint – Leda Edge
Cartea începe cu o seamă de imagini: 400 de pagini. Ilustrațiile alb-negru spun o poveste. Aceasta începe în 1776 și, pagină cu pagină, captivează cititorii.
Pentru cei familiarizați cu scriitura lui Brian Selznick, nu este surprinzător faptul că romanul are asemenea ilustrații deosebite. Autorul este cunoscut pentru faptul că include în cărțile sale ilustrații atent realizate. Romanul de față se diferențiază prin faptul că ilustrațiile sunt separate de textul scris și spun o întreagă poveste. Ele înfățișează istoria familiei Marvel – totul începe în 1776, o familie de artiști. Îl cunoașteți pe un tânăr membru care reușește să supraviețuiască unui naufragiu și ajunge la Londra. Aici descoperă fascinanta lume a teatrului. Generație după generație, familia Marvel duce mai departe arta teatrală.
Urmează apoi textul. Acțiunea se desfășoară în 1990. În prim plan este tot un tânăr, Joseph. Riscând enorm, el pleacă spre Londra pentru a căuta un unchi îndepărtat. Între noapte friguroasă de iarnă, Joseph ajunge pe strada Folgate, locul unde stă unchiul său Alfred. Ca element interesant, această casă există în realitate în Londra. Este casa lui Dennis Severs și poate fi vizitată de turiști.
Casa în sine devine personaj al povești. O enigmă. Iar întâlnirea a lui Josepf cu unchiul său nu începe tocmai bine. Tânărul este răcit, iar unchiul nu are o prima impresie foarte bună despre Joseph.
În loc să afle răspunsurile la acele câteva întrebări pe care le avea, pe măsură ce interacționează cu unchiul său, Josepf are și mai multe nedumeriri.
Încet-încet, trecutul familiei sale începe să se lege de povestea familiei Marvel înfățișată în imaginile fabuloase de la începutul cărții.
Romanul cucerește prin stil și idee și prin ilustrațiile deosebite, prin îmbinarea textului cu imaginile și prin crearea unei povești strict din ilustrații. Povestea familiei Marvel se constituie între o lectură plăcută deopotrivă pentru copii și adulți. De la copertă și până la ilustrații și text totul este bine realizat, atent conturat. Niciun detaliu nu prisosește. Cartea este ca o bijuterie din mai multe materiale, iar tu nu ai idee ce să apreciezi mai întâi, pentru că ești cucerit de întreg, dar și de fiecare parte în sine.